Maribor: V drugem krogu županskih volitev enak dvoboj kot pred štirimi leti

Franc Kangler (vir: Twitter)

V Mestni občini Maribor se bosta v drugem krogu volitev za župansko mesto pomerila ista kandidata kot pred štirimi leti. To sta aktualni župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat, in nekdanji župan Franc Kangler (NLS). 

Arsenoviču so volivci in volivke v prvem krogu namenili dobrih 36 odstotkov glasov in Kanglerju 25 odstotkov. V primerjavi s prvim krogom volitev pred štirimi leti je to pri obeh nekoliko manj.

Poraženec tokratnih volitev v Mariboru je kandidat vladnega Gibanja Svoboda Vojko Flis, ki je z osvojenimi 20 odstotki glasov podpore pristal na tretjem mestu. Po preštetju večine glasov ni skrival razočaranja in se je zvečer že hitro odpravil domov. Kot je dejal, se vrača k zdravniškemu poklicu.

Na četrtem mestu je Dejan Kaloh (SDS) s 4,26 odstotka in na petem Lidija Divjak Mirnik (LPR) s 3,9 odstotka podpore. Kandidat SD Boštjan Klun je z dobrima dvema odstotkoma glasov šele na šestem mestu.

V občinskem svetu bo 12 sedežev obdržala Lista Arsenoviča za Maribor, z mandatom več kot doslej. Druga stranka je Gibanje Svoboda (11 svetnikov), tretja pa Lista Franca Kanglerja (NLS) – 8 svetnikov.

SDS bo glede na delne neuradne rezultate v mestnem svetu imela štiri svetnike.

Po dva svetnika bodo imeli Lista kolesarjev in pešcev, SD in Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR).

Po en sedež so na tokratnih volitvah dobili Gasilci Maribora, Levica, NSi in Stranka Mladih – Zeleni Evrope.

M. P.