Marijan Pojbič: “KUL” eksperiment, ki si ga nihče ne želi ponavljati

Marijan Pojbič

Povsem jasno je, da so velike besede »združbe« t. i. koalicije KUL v posmeh vsem, ki se zavedamo odgovornosti nosilcev oblasti in njene operativne sposobnosti.

Dejstvo je, da je taista sestava z nadkoalicijsko Levico pokazala svojo operativno nemoč, ko je pri prvi resni stvari vrgla puško v koruzo. Predsednik takratne vlade Marjan Šarec je dogajanje v takratni koaliciji opisal z naslednjimi besedami – citiram brez slogovnih popravkov: »S to vlado ne morem zadovoljiti ljudi, ne morem upravičiti visokih pričakovanj ljudi. /…/ Preveč je bilo nekih tudi potem amandmajev, pa smo se zmenili za en amandma, pa smo se zmenili, da ga ne bo, pa je potem pa je potem druga stranka vložila amandma. /…/ Je pa bil osnovni problem mogoče tudi ta, da je vsak hotel iskati svoj prostor pod soncem, da se je ves čas majalo čoln. /…/ Veste, da sva z Alenko Bratušek imela problem že na začetku mandata. /…/ In to me je navdalo z dvomom o možnosti prihodnjega sodelovanja«.

Vse to je izjavil takratni predsednik vlade Marjan Šarec, sedaj, slabi dve leti kasneje pa z Alenko Bratušek podpiše sporazum o prihodnjem sodelovanju, o skupnem nastopu na prihajajočih volitvah in prepričuje državljane, da je tako imenovana koalicija KUL prava izbira. Takšen preobrat v mišljenju LMŠ Marjana Šarca je lahko zgolj posledica nore ambicije in hlastanje po ponovnem prevzemu oblasti.

Luka Mesec iz Levice je po odstopu Marjana Šarca povedal naslednje: »Ta koalicija namreč ni imela več nobenega smisla. Ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem. /…/ Nekaj se je zapisalo, izvedlo se pa ni. /…/ Za odstopom Marjana Šarca najbrž tiči grenko spoznanje, da s to koalicijo ni bilo možno izvajati politik. /…/ Ta koalicija se je sesula sama vase.«

Torej, tudi Luka Mesec je popolnoma jasno povedal, da je Marjan Šarec nesposoben voditi Vlado RS in da niti približno ni dozorel tako pomembni in odgovorni funkciji, kot je funkcija predsednika vlade.

Še večja ironija je izjava Alenke Bratušek, ki je nesporno priznala, da je bila koalicija z nadkoalicijsko Levico dokazano nesposobna in povsem nezmožna dobro voditi državo in reševati ključne izzive. Če citiram zgolj dva najbolj izstopajoča citata Alenke Bratušek: »So področja, kjer pravzaprav nismo naredili veliko ali skoraj nič. /…/ In želimo si, da Slovenija čim prej dobi stabilno, trdno vlado, ki bo znala delati kot tim. To smo pri tej vladi na žalost pogrešali.«

Si kdor koli od nas predstavlja blaginjo na tak način? Ali si želi še enega eksperimenta v »KUL« preobleki? Bi vodenje države zaupali v roke samovšečnih posameznikov, ki jim je cilj oblast in ne interesi državljanov? Nikakor ne. Na srečo imamo zelo dobro vlado Janeza Janše, ki je kos izzivom in ki Slovenijo pelje med najbolj razvite države EU in sveta. Skupaj zmoremo veliko in še več.

Marijan Pojbič, poslanec Slovenske demokratske stranke

(vir)