Med 10. in 18. septembrom 2020 bo na območju meje s Hrvaško potekal poostren nadzor

S Policije so sporočili, da se zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško na območju šestih policijskih uprav (Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor) z današnjim dnem začenja akcija poostrenega nadzora državne meje. Potekala bo do 18. septembra 2020.

Cilj nadzora je preprečevanje, odkrivanje in obravnava nezakonitih prehodov meje.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta so namreč obravnavali že 10.163 (v enakem obdobju lani 9.896) oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, kar je največ v zadnjih devetnajstih letih. Pri tem se je število obravnavanih oseb letos močno povečalo zlasti v zadnjih treh mesecih (junij-avgust), kar 90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev pa je bilo prijetih na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper.

V nadzoru bodo poleg policistov rednih patrulj sodelovali še policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe, pri čemer bodo uporabljali vsa razpoložljiva tehnična sredstva, vključno s policijskimi helikopterji in droni. Enako kot doslej bodo policistom pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

“Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje izven mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvaja učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo,” so še zapisali.

M. P.