Med prejemniki spornih kebabov tudi prodajalca iz Poljčan in Rač

Po ugotovitvah inšpekcije za varno hrano je bilo v zadnjih dveh mesecih na slovenskem trgu več kot 12 ton kebaba, ki je vseboval salmonelo ali protivnetnih zdravil.

Podjetji, to sta Alebon in Dunya kebab, pa sta vrnili le dobre tri tone tega mesa. To pomeni, da smo samo v dveh mesecih pojedli 6 ton okuženih kebabov.

Nevarna salmonela

Salmonele pa inšpektorji niso odkrili samo v spornih kebabih, za katere goveje meso je izviralo iz sporne poljske klavnice, pač pa tudi v izdelkih Perutnine Ptuj. Čeprav nekateri skušajo salmonelo podcenjevati, pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje povedali, da je zaradi salmonele v zadnjem času v bolnišnici končalo 10 obolelih. Bolezenske znake, podobne kot pri salmoneli, je imelo okoli 145 ljudi, večinoma otrok, salmonela pa je bila potrjena pri 35 ljudeh. Okužbe so se pojavile v osnovni šoli v Luciji, osnovni šoli Zalog pri Ljubljani, v vrtcu in osnovni šoli na Koroškem ter na Celjskem. Primeri pa se še pojavljajo. Na inštitutu sicer še ne morejo potrditi vira okužbe. Za Dnevnik so povedali le, da je skupni imenovalec vseh okužb salmonela serotipa S. Typhimurium monofazna, ne vedo pa še, ali so te salmonele med seboj sorodne in ali prihajajo iz istega vira. To bodo vedeli, ko bodo opravljene dodatne tipizacije.

Kakšne so posledice protivnetnih zdravil oziroma antibiotikov v spornem mestu, pa zaenkrat tako še ni znano.

Znani pa so podatki o prejemnikih sporneg kebaba od podjetja Alebon. Te je dokončno razkrilo resorno ministrstvo v odgovoru na poslansko vprašanje Tomaža Lisca o tem.

Seznam prejemnikov kebababa:

Vir: MKGP – tukaj – seznam

M. P.