Med šestimi slovenskimi potniki z ladje za križarjenje štirje iz Slovenj Gradca

Šest slovenskih potnikov z ladje za križarjenje Diamond Princess se bo v Slovenijo predvidoma vrnilo do konca tedna. Med šestimi Slovenci na ladji so štirje iz Slovenj Gradca, za ostala dva še ni podatkov.

Vseh šest so (tako kot vse ostale na ladji) testirali glede okužbe z novim virusom. Pri dveh sta bila testa negativna, za preostale štiri zaenkrat še nimajo podatkov.

Občina Slovenj Gradec je sporočila, da je svojim občinanom v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč. Vrnitev slovenskih državljanov z ladje pripravlja ministrstvo za zunanje zadeve, kjer so povedali, da se vseh šest Slovencev na ladji dobro počuti in so v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem.

Japonske oblasti so danes sicer sporočile, da načrtujejo izkrcanje potkov z ladje med 19. in 21. februarjem.Predvideno je, da bi potniki iz Evrope do konca tedna pristali na enem od evropskih letališč, od koder bi se nato slovenski državljani vrnili v domovino.

Pri komercialnih letih pa so nastopile nekatere težave, saj nekatere letalske družbe po navedbah ministrstva že vnaprej zavračajo potnike z Diamond Princess.

Danes ob 14. uri bo v državnem zboru potekala seja Odbora za zdravstvo, kjer bodo razpravljali prav o problematiki, povezani s koronavirusom in pripravljenostjo naše države na to epidemijo. Kot vedno bo tudi tokrat prenos možno spremljati prek tv-programa Nova24TV.

M. P.