MEDNARODNA LIKOVNA KOLONIJA V DUPLEKU

Likovno humanitarno društvo Ray & CO je priredilo ta vikend Mednarodno likovno kolonijo Duplek Art 8. Slikali so dva dni, 1. in 2. 6. 2018, zbiranje pa se je začelo že en dan prej, 31. 5. 2018.  Sledila je razstava nastalih del. Aktivnosti so potekale na društvenem prostoru Oldtimer kluba Duplek v Sp. Dupleku za gostiščem Valerija.

Mednarodna likovna kolonija je letos privabila 47 umetnikov iz 15 držav.  Že šestnajsto leto zapored jo je pripravil mariborski slikar Rajko Ferk. Letos je prvič gostil predstavnike: Turčije, Indije, Slovaške, Črne Gore in Romunije. Že stalni gostje pa so predstavniki: Nepala, Kube, Bolgarije, Srbije, Hrvaške, BiH, Italije, Avstrije, Nemčije in Slovenije.

 

Celoten projekt edinstvene mednarodne likovne kolonije je po besedah Ferka ocenjen na dobrih 10.000 EUR. Občina Duplek na čelu z županom Mitjo Horvatom je primaknila 30 %, vsa ostala sredstva so zbrali s podporniki likovne kulture.

Prvi dan so udeleženci likovne kolonije izkoristili za predstavitev kulturnih, arhitekturnih, zgodovinskih in turističnih lepot Maribora in okolice, nato pa so v zelenem zavetju Dupleka začeli ustvarjati.

Že lanska kolonija je bila v tujini predstavljena kot vrhunska. Silla Maria Campanini, senatorka in umetnostna zgodovinarka, je za italijanske medije povedala, da živimo v čudoviti deželi, naravnih lepot in prijaznih ljudi.

K. V.

Foto: mariborinfo.com