Mesec javno grozi, svojo nesposobnost skriva za bednimi izgovori

Luka Mesec (vir: Zajem zaslona)

Minister Luka Mesec javno “grozi”, da se bodo v primeru referenduma, ki ga predlaga stranka SDS, podražile oskrbnine v domovih za starejše, Mesec svojo nesposobnost skriva za bednimi izgovori za referendum.

Morebiten dvig oskrbnin v domovih za starejše namreč ni v nobeni povezavi s škodljivo novelo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki jo je sprejela koalicija Roberta Goloba.

V kolikor bi prejšnja vlada nadaljevala svoje delo po aprilskih volitvah, se oskrbnine v domovih za starejše gotovo ne bi dvignile in zakon o dolgotrajni oskrbi bi se začel uporabljati tako, kot je bil sprejet, s 1. 1. 2023. Zato tudi noben referendum v takem primeru ne bi bil potreben. Golobova vlada pa je sprejela škodljiv zakon, ki preprečuje uveljavitev zakona, ki gre v prid ljudem, predvsem starejšim in se v posameznih delih že izvaja ( e-oskrba,…). Ker ga ni bilo mogoče zavrniti v parlamentarni proceduri, je edina pot za preprečitev škodljivih posledic za ljudi, referendum.

Tudi od sedanje vlade in pristojnega ministrstva v SDS pričakujejo, da obveznosti, ki jih je potrebno po aneksu h kolektivni pogodbi zagotoviti zaposlenim, ne bo prevalila na uporabnike storitev v DSO-jih.

Pričakujejo tudi, da bodo minister in ostali pristojni prenehali z manipulacijami o tem, da bodo oskrbnine v domovih s 1. 9. 2022 višje zato, ker bo referendum. To ne drži. V kolikor se bodo oskrbnine povišale, sta za to odgovorna ministrstvo in vlada.

Glede na to, da bo referendum, v kolikor bo zbranih 40.000 podpisov pozno jeseni, od ministrstva in vlade tudi pričakujejo, da v vmesnem obdobju pripravi vse potrebno za uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi tako kot je bil 9. 12. 2021, sprejet, torej s 1. 1. 2023.

M. P.