Mešetarjenje z večnamensko dvorano v Hočah

Športna dvorana v Hočah.

V Občini Hoče Slivnica ni vse tako, kot bi moralo biti, je v teh dneh poročal portal e-maribor. Navedli so, da so se k njim obrnili mnogi, ki razrivajo različne zgodbe in ozadja iz preteklosti ljudi, ki še danes vodijo to občino.

Šlo naj bi za različna mešetarjenja z denarjem, kazenske ovadb naj bi izginjale, vse skupaj pa naj bi kazalo na moč posameznih akterjev, še posebej župana Marka Sorška in njegove desne roke Jožeta Merkuša.

Poznavalci razmer sicer že dlje časa opozarjajo na “slovito” Magno, ker so se najbolj rodovitni deli štajerske zemlje znašli v nemilosti te tovarne “s privolitvijo in kimanjem župana Marka Soršaka”. V povezavi s tem opozarjajo tudi na to, kako je kar naenkrat zrasla tudi Soršakova hiša.

V tokratnem članku pa so na portalu predstavili zgodbo, ki pelje še nekoliko nazaj, ko so bile vloge med županom Soršakom in njegovo desno roko Merkužem še zamenjane.

Na lokalnih volitvah leta 2010 je namreč slavil Jožef Merkuš (SD), ki je v začetku svojega mandata z dopolnitvami razvojnega načrta občine Hoče-Slivnica in pripravami vsebine proračuna za leto 2011 pripravil tudi izgradnjo večnamenske športne dvorane v Hočah. Zagotovo je bilo to nekaj, kar je občina takrat močno potrebovala.

Pri tem je bilo takratnemu občinskem svetu zagotovljeno, da bo dvorana v veliki meri financirana s sredstvi ministrstva za šolstvo, Fundacije za šport in nekaj z lastnimi sredstvi, za kar naj bi občina najela kredit. “Nič ali skoraj nič od tega ni bilo res in občina je takrat morala najeti kredit za celotno izgradnjo, brez kakšne pomoči ministrstev za cca 4 milijone evrov,” navajajo poznavalci.

Gradnja dvorane se je začela, kljub nasprotovanju nekaterih krajanov, takrat je bil sprožen  tudi upravni spor s strani Eme in Franca Krašneta. Slednja sta živela v neposredni bližini dvorane, tožbo na sodišču pa sta izgubila. Za delo večnamenske dvorane je bil izbran izvajalec GRANIT d. o. o. po (verjetno že predhodno izdelanih) projektih s strani Štajerskega inženiringa. Zanimivo je, da je v tem inženiringu bil zaposlen tudi takratni podžupan in zdajšnji župan Marko Soršak.

Gradnja večnamenske športne dvorane je potekala izredno hitro, saj je bila temeljna plošča končana že v začetku decembra 2011 in v aprilu 2012 je že potekalo pokrivanje strehe. Pri pripravljalnih, izvedbenih in zaključnih delih pri gradnji Športne dvorane je vseskozi sodeloval takratni podžupan in zdajšnji župan Marko Soršak, in to kljub temu, da ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) po navedbah virov trikrat pozvala, naj se umakne zaradi konflikta interesov.

Čez nekaj časa – šok

Izvajalec del, podjetje GRANIT, je v sredini leta 2012 (junija ali julija) občini Hoče-Slivnica  izstavil račun v znesku kar 357.000 EUR z obrazložitvijo, da je na temeljenju prišlo do višjih stroškov, kot so bili načrtovani. Sledil je rebalans občinskega proračuna, kjer je opozicijska skupina občinskih svetnikov zahtevala dokaze za te dodatne stroške. Ni jih dobila in rebalans je bil potrjen z 11 glasovi ZA in GRANIT je bil bogatejši za 357.000 EUR.  Podobne spletke po rebalansu naj bi se dogajale tudi pri izgradnji vrtca v Hočah in Rogozi, na podlagi svojih virov navaja portal e-maribor.

“Najmanj, kar bi morala narediti župan Merkuš in podžupan Soršak, da bi ustavila gradnjo in poiskala novega izvajalca, ne pa da po skoraj 10 mesecih pristane na povišanje stroškov. Obstaja utemeljen sum, da ti stroški niso nastali, saj je izvajalec del pred dano ponudbo opravil vse geološke raziskave,” je za portal povedal sogovornik, katerega ime hranijo v uredništvu.

Zoper vse vpletene (Merkuša, Soršaka, Granit in druge) je bil nato podan sum znakov kaznivega dejanja, za kar je bila dana kazenske ovadba za nezakonito posredovanje ali sprejemanje koristi. Nato je 20. januarja 2015 začel teči tudi predkazenski postopek pod številko KPD 32402/2014.

Vendar pa zadeva stoji, očitno nekje v predalu in verjetno čaka na zastaranje? Našli naj bi se tudi novi dokazi in nova pričevanja. A zadeva se ne premakne z mrtve točke. Zato so se s portala z vprašanji obrnili na tožilstvo, vendar odgovorov v času objave prispevka še niso prejeli.

Glede na nova pričevanja se sicer pričakuje, da se bo končno dokazalo, da naj bi bila občina Hoče-Slivnica takrat oškodovana za 357.000 EUR. Za kar naj bi nosila odgovornost takratni  župan Jožef Merkuš in takratni podžupan ter zdajšnji župan Marko Soršak, ki se je za Večer pred nedavnim pohvalil, da je zbral potrebno število podpisov za nov županski mandat kar v enem dnevu.

No, seveda, če ga prej na bo prehitela po levi kakšna pošta s tožilstva?

Vir: e-Maribor

M. P.