Minister Černač o letu, ki se izteka in letu, ki je pred nami

Zvone Černač, minister za evropsko kohezijsko politiko in razvoj

Leto bo vsak čas za nami. Bilo je leto, v katerem smo praznovali 30 let samostojne države, leto premagovanja COVID krize, leto, v katerem Slovenija predseduje Svetu EU, leto, v katerem je bil potrjen Načrt za okrevanje in odpornost in s tem odobrenih 2.500.000.000 EUR sredstev za razvoj naše države po pandemiji ter krepitvi posameznih sistemov, leto, v katerem je predsednik vlade Janez Janša prejel nagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope za izjemne dosežke in prispevek k voditeljstvu Evrope, leto, v katerem so taistega predsednika s klevetami in izvozom teh klevet na evropski parket obtoževali zatiranja medijske svobode, čeprav je največja žrtev medijske diktature (dveh TV in nekaj tiskanih) medijev ravno on sam.

In bilo je leto, ko smo se poslovili od številnih, ki smo jih imeli radi, a jih žal ni več med nami. Mnogi so odšli prehitro in prezgodaj. Naj počivajo v miru.

Bilo pa je tudi leto z rekordno gospodarsko rastjo, z malo brezposelnimi, leto, v katerem so se zagnale številne investicije in ukrepi, ki bodo izboljšali delovanje zdravstvenega sistema, oskrbe starejših, delo v šolah, vrtcih in na številnih drugih področjih.

Vlada bo pomagala vsem z nizkimi prihodki, da bodo lahko pokrili povečane stroške ogrevanja. Elektrika se vsaj še pol leta ne bo podražila. Slovenija ima to srečo, da smo skoraj samooskrbni, skrbijo pa nekatere pretirane zaveze na evropskem nivoju za naprej, ki preko prehitrih odločitev lahko porušijo stabilnost in cenovno zanesljivost oskrbe z električno energijo.

Pred nami je tudi leto, ko se bomo trikrat podali na volišča. Spomladi na državnozborske volitve, pozno jeseni na občinske, vmes pa bomo volili predsednika države. Pojdite! Tudi, če ste jezni, ker ste pričakovali več, drugače. Vendar pri tem ne pozabite, kako je bilo takrat, ko so vladali tisti, ki so predčasno vrgli puško v koruzo. Potem pa zaradi te lastne napake dan za dnem nagajali pri odločitvah, ki so pomembne za vse nas.

Naj vas pri odločitvah torej ne vodijo čustva in preživete ideološke razprtije, pač pa razum in zdrava kmečka pamet. Na to se velja še najbolj zanesti. Pri vseh odločitvah.

Zvone Černač, minister za evropsko kohezijsko politiko in razvoj