Minister Hojs na Šentilju: Zagotavljanje varnosti državljanov je v veliki meri odvisno od sodobne tehnike

Ministra na mejnem prehodu Šentilj.

Minister za notranje zadeve minister Aleš Hojs se je včeraj popoldne srečal z avstrijskim kolegom Karlom Nehammerjem. Dvostransko srečanje je potrdilo izjemno dobro sodelovanje med obema državama in policijama.

Ministra sta po Hojsovih besedah »rešila nekaj problemov, ki so povezani s pretočnostjo mejnih prehodov Šentilj in Karavanke.« Dogovorila sta se o oblikovanju voznega pasu za tovorna vozila na mejnem prehodu Šentilj, da se zmanjšajo kolone. Glede Karavank pa sta ministra podprla iskanje rešitev, v kar se bosta vključili tudi pristojni avtocestni družbi DARS in ASFINAG.

Zavzela sta se za bolj intenzivno sodelovanje z regijo Zahodnega Balkana na področju preprečevanja nezakonitih migracij. »Precej časa sva namenila pobudi Avstrije, da se s kolegi ministri Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije pogovorimo o tem, kako bolje zavarovati zunanjo mejo EU,« je dejal Hojs.

Dotaknila sta se tudi pakta o migracijah in azilu, pri čemer sta izrazila zaskrbljenost nad predlogom, da bi posamezne države članice prevzemale odgovornost pri vračanju, medtem ko ima EU na tem področju večjo pogajalsko moč v razmerju do tretjih držav in bi jih na ravni EU lahko učinkoviteje vračali.

Ker se stanje na področju preprečevanja širjenja okužb s COVID-19 slabša, sta ministra govorila tudi o prihodnjih aktivnostih obeh ministrstev in policij. »Precej časa sva namenila temu, kako bosta obe državi organizirali prehajanje meja,« je dejal Hojs in dodal, da sta »oba izrazila upanje, da meje kljub situaciji s COVID-19 ostanejo odprte.«

Po sestanku sta si ministra ogledala vajo nadzora meje z droni, ki sta jo pripravili slovenska in avstrijska policija. Ob tem je minister Hojs dejal, da je “skupna vaja nazorno pokazala, da je nadzor meja in ostale aktivnosti policije v boju proti kriminalu za zagotavljanje varnosti državljanov v veliki meri odvisno od sodobne tehnike”.

Ministra sta se konec julija na Dunaju, ob robu ministrske konference o učinkovitem boju proti trenutnim migracijskim izzivom, namreč dogovorila o pilotnem projektu uporabe dronov za nadzor slovensko-avstrijske državne meje. Namen projekta je predvsem hitrejše odkrivanje nezakonitih prehodov meje in posledično ukrepanje pristojnih organov.

Vir in foto: mnz 

M. P.