Minister za kulturo obiskal podravske gradove

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na obisku gradu Vurberk

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj, v sklopu vladnega regijskega obiska v Podravski regiji, obiskal gradove Vurberk, Borl in Slovenska Bistrica (Bistriški grad) ter se srečal z županoma in županjo občin Duplek, Cirkulane in Slovenska Bistrica.

Minister si je ogledal, v kakšnem stanju so trije gradovi v Podravski regiji in kako napreduje njihova obnova.

Najprej je obiskal občino Duplek. Na gradu Vurberk – obnovo grajskih ostankov je ministrstvo letos financiralo prvič –, ga je sprejel župan Mitja Horvat, ki mu je predstavil nadaljnje načrte glede sanacije ostankov tega nekoč mogočnega gradu. Kot je povedal minister, je vesel, da je dejavnost na vurberškem gradu živa, da poteka pestro kulturno in družabno življenje s številnimi dogodki, kar »na nek način upravičuje našo pozornost, ki jo namenjamo temu gradu«.

Poleg gradu si je minister ogledal tudi novo večnamensko dvorano in likovno razstavo učencev osnovnih šol Duplek in Korena.

Sledil je obisk občine Cirkulane in ogled delno obnovljenega gradu Borl, ki stoji na strmi skali nad reko Drava v Dolanah. Minister Simoniti in županja Občine Cirkulane Antonija Žumbar sta se strinjala, da pri obnovi gradu čaka še kar nekaj dela, da bo dobil obliko in vsebino, ki si jo želita občina in država. Prepričana sta, da idej in volje ne manjka.

Spomnimo, da je do 7. julija 2021 odprto javno naročilo ministrstva za kulturo za postavitev stalne prirodoslovne razstave v obnovljenem delu gradu Borl oziroma v pritličju gradu.

Na koncu je minister Simoniti obiskal še občino Slovenska Bistrica. Na Bistriškem gradu, ki je osrednji kulturni in prireditveni center mesta in občine, se je srečal z županom dr. Ivanom Žagarjem. Govorila sta o naložbah v kulturo in kulturno dediščino. Poleg tega sta se županom dr. Ivanom Žagarjem poklonila spominu na dr. Jožeta in Ivana Pučnika. Njuna doprsna kipa so nedavno postavili pri stavbi tamkajšnje občine.

Minister Vasko Simoniti se je vsem zahvalil za predanost in vloženo delo pri ohranjanju nepremične kulturne dediščine. Njegov obisk v podravskih občinah je bil učinkovit in proaktiven.

Minister na obisku gradu Vurberk.
Minister na obisku gradu Borl
Minister na obisku gradu Borl
Minister na obisku Bistriškega gradu
Minister dr. Vasko Simoniti na obisku Bistriškega gradu

M. P.