Mladi na trgu dela

(vir: pixabay.com)

V raziskavi Sindikata Mladi plus je sodelovalo več kot 600 mladih. Vanjo so bili vključeni brezposelni, zaposleni in tisti, ki se še izobražujejo. Stari pa so bili večinoma med 18 in 30 let. Rezultate raziskave je sindikat predstavil na četrtkovi novinarski konferenci, v naslednjih mesecih pa bodo objavljali še izsledke iz drugih področij.

Mladi si najbolj želijo varnih, trajnih in dostojnih zaposlitev za nedoločen čas (74 %). Še vedno pa imajo največ izkušenj s študentskim delom in delom na črno. 34 % vprašanih pa trenutno na zaposlitev čaka že več kot eno leto.

Mladi so po besedah strokovne sodelavke sindikata Anje Korošec za delo pripravljeni sprejeti marsikaj. Pripravljeni so pristati na kršenje zakonodaje in sprejeti slabše delovne pogoje.  Trenutno 32 % vprašanih opravlja delo, za katerega nis plačani, kar 80 % mladih pa dela na mestu, ki zahteva nižjo izobrazbo od pridobljene. Skoraj polovica je pripravljena odpreti tudi svoj s. p., če bi bil to pogoj za opravljane dela.

V raziskavi so preverjali tudi, kako dobro se mladi zavedajo svojih pravic. Skoraj polovica vprašanih ni vedela, do kdaj lahko na ZRSZ koristijo pravice kot mladi. Poleg tega jih je le 10 % vedelo, kaj se zgodi, če zamudijo rok za oddajo prošnje za prejemanje denarnega nadomestila zaradi brezposelnosti.

Ob prihajajočem prazniku dela sindikat mladim sporoča, da je 1. maj praznik vseh, naj ga praznujejo in se kasneje za svoje pravice tudi borijo.

K. V.