MOJA ZDRAVNICA 2018: MAJA LAMPELJ

S slavnostno podelitvijo priznanj se je zaključila 22. akcija Moj zdravnik, ki poteka pod okriljem revije Viva. Največ glasov bralk in bralcev in s tem naziv Moja zdravnica 2018 je prejela ginekologinja in porodničarka Maja Lampelj iz UKC Maribor.

Na vprašanje, kaj ji pomeni takšen odziv pacientk, ki jo izjemno cenijo, je odgovorila: “Krasne pacientke imam. Prejela sem čudovito priznanje za svoje delo. Laska mi in godi, “boža” mi srce, hkrati pa ob tem nazivu čutim novo, dodatno obliko odgovornosti. To je odraz zadovoljstva mojih pacientk, kot takšnega ga sprejemam. Za vsako izmed njih si želim, da bi bila ob zaključku najinega srečanja zadovoljna in pomirjena, da bi mojo ordinacijo zapustila z nasmeškom na obrazu. Moje delo me zelo izpolnjuje, opravljam ga rada, da z njim osrečujem tiste, ki jim je namenjeno, ki jim služi(m), pa je sploh neverjetno lep občutek. Hvaležna sem za takšen odnos s svojimi pacientkami, hvaležna za zaupanje, ki so mi ga izkazale.”

Slovenija je med prvimi v Evropi po nizki stopnji umrljivosti dojenčkov in porodnic. Lampljeva je za Vivo povedala: “Slovenija se lahko pohvali s tem, da po nizki stopnji neonatalne umrljivosti ni le med prvimi v Evropi, ampak celo med vodilnimi v svetu. Največja zasluga gre zagotovo strokovno usposobljenemu osebju in multidisciplinarnemu pristopu pri obravnavi pacientov. Ob tem imamo dobro urejen zdravstveni sistem, ki vse to omogoča, čeprav je pogosto težava prav v pomanjkanju kadra.”

Slovenski zdravstveni sistem je sicer že dolgo na udaru kritik. Na vprašanje, ali upravičeno ali ne, je odgovorila: “O tem zelo nerada sodim, ker imam upravičeno mešane občutke. Imam pa sporočilo za ljudi, zavarovance, ki imajo občutek, da za zdravstveno zavarovanje plačujejo previsoke premije in ničesar ne izkoristijo: čim manj si želite koristiti zdravstveno zavarovanje, raje si želite ostati zdravi! Sicer pa lahko iz svoje stroke omenim kar nekaj izjemnih prednosti našega javnega zdravstvenega sistema. V Sloveniji imamo zaradi dostopne in neplačljive kontracepcije zelo nizko stopnjo neželenih nosečnosti, prav tako nizka je stopnja mladostniških nosečnosti in splavnosti. Oskrba v porodnišnici za otročnico in novorojenčka je v primerjavi s svetom zavidljivo dolga, prav tako tudi porodniški oziroma starševski dopust.”

Moja družinska zdravnica 2018 je zdravnica splošne medicine Ljubica Kolander Bizjak iz Zdravstvenega doma Koper, naziv Moja pediatrinja je prejela Irena Cetin Lovšin iz izolske bolnišnice. Naziv Moja ginekologinja je šel v roke ginekologinji in porodničarki Martini Bučar iz Zdravstvenega doma Novo mesto, naziv Moja onkologinja pa zdravnici interne in internistične onkologije Simoni Borštnar z Onkološkega inštituta Ljubljana. Prejemnik naziva Moj zobozdravnik je Matej Leskošek, ki deluje v Osnovni šoli Vrhnika pod okriljem Zdravstvenega doma Vrhnika.

K. V.

Foto: Bobo, mariborinfo.com