Moraviecki: Ukrajina bo zmagala z Nemčijo ali brez nje

Vir: Avaz.ba

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes dejal, da bosta Evropa in Ukrajina zmagali v vojni Moskve proti Kijevu z Nemčijo.

Poskušam paziti na svoje besede, vendar bom povedal odkrito. Ukrajina in Evropa bosta zmagali v tej vojni, z ali brez Nemčije, je dejal Morawiecki za Poljsko tiskovno agencijo (PAP).

Napačna stran

Dejal je, da se v Berlinu odločajo, ali se bodo pridružili misiji za zaustavitev Rusije ali le pasivno opazovali, kar bi jih po njegovih besedah ​​pripeljalo na napačno stran zgodovine.

Komentarji Moravieckega so sledili sestanku ukrajinske obrambne kontaktne skupine v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji v petek, kjer so zavezniki Kijeva obljubili nadaljnjo vojaško podporo Ukrajini, vendar niso uspeli premostiti delitev glede pošiljanja bojnih tankov.

Povečan pritisk

Pritisk na Nemčijo, da pošlje bojne tanke leopard 2 v Ukrajino, se povečuje, vendar se je Berlin doslej izogibal kakršnim koli zavezam, saj je obrambni minister Boris Pistorius dejal, da njegova država poskuša uravnotežiti “vse prednosti in slabosti” takih dobav.

Nekatere države, med njimi Poljska in Finska, so obljubile, da bodo Ukrajini poslale nemške tanke leopard 2. Vendar za to potrebujejo dovoljenje Berlina. 

Vir: Avaz.ba