Muršičeva in Lep s kolegi volivcem vzeli 1,01 milijona evrov

Jurij Lep in Bojana Muršič (vir: lokalec.si)

Na lanski državnozborskih volitvah so bili v Volilnem okraju Ruše izvoljeni trije poslanci. Poleg 49-letne Bojane Muršič (SD) in 62-letnega Jurija Lepa (DeSUS) še 71-letni Zmago Jelinčič (SNS).


Muršičeva je prejela 729 glasov (11,15 %), Lep 757 (11,57 %), Jelinčič pa 453 glasov (6,93 %). Vsi trije so danes, zahvaljujoč volilni zakonodaji, poslanca. Za primerjavo. Dr. Vlasta Krmelj (SDS), ki je bila zmagovalka in je prejela največ glasov, 1375 ali 21,02 % vseh, za poslanko ni bila izvoljena.

Muršičeva, Lep in Jelinčič pa so zdaj v državnem zboru (v četrtek) ponoči družno glasovali proti predlogu SDS in NSi, da bi občine, kjer so bili izvoljeni, v letu 2020 prejele po 70 evrov več povprečnine na prebivalca. Skupno so tako trem občinam odvzeli več kot milijon evrov letno.

Jelinčič prebiva v Ljubljani, zato smo se tokrat osredotočili le na Muršičevo in Lepa.

Tako Lep kot Muršičeva sta namestnika vodij poslanskih skupin SD in DeSUS, v državnem zboru sta oba lepo poskrbela zase.

48-letna Bojana Muršič je tudi članica občinskega sveta Občine Ruše, SD je del županjine koalicije. Hkrati je Muršičeva državnem zboru članica 5 parlamentarnih odborov, nadomestna članica Delegacije DZ v Parlamentarni dimenziji Srednjeevropske pobude in članica neverjetnih 18 delegacij prijateljstva (Avstrije, BiH, Hrvaške, Irske, Madžarske, Portugalske, Srbije, Črne gore, Danske, Finske, Indije, Japonske, Koreje, Norveške, Poljske, Španije, Švedske in Islandije), kjer je v Skupini prijateljstva z Irsko tudi predsednica. Vse to pomeni dodatna potovanja in doživetja, povezana tudi z dodatki k poslanski plači.

62-letni Jurij Lep pa je član 3 odborov in ene preiskovalne komisije, ter član 9 delegacij prijateljstva (Hrvaške, Danske, Švedske, Avstralije, Islandije, Estonije, Kanade, Kosova in Romunije. Tudi pri njemu velja, da je vse to povezano z dodatnimi potovanji in doživetji, povezani tudi z dodatki k poslanski plači.

Jurij Lep je bil tudi dolgoletni župan Občine Selnica ob Dravi (v letih od 2006 do 2018). Ker sta oba vpeta tudi v lokalna dogajanja, je zato nerazumljivo, da sta pri glasovanju obrnila hrbet občinam, kjer sta bila izvoljena in s tem svojim volivcem ter volivkam.

Povprečnina je namreč znesek, ki ga občine prejmejo iz državnega proračuna, namenjen je za pokrivanje zakonsko določenih stroškov, ki jih občinam nalaga vlada, predvsem pa gre pri tem za razvojna sredstva.

Kaj vse bi občine v letu dni lahko postorile s tem denarjem, lahko presodi vsak sam.

Občinam Ruše, Selnica ob Dravi in Lovrenc na Pohorju je za leto 2020 vzetih 1,014 milijona dodatnih sredstev.

Občina Število prebivalcev, na dan 1. 7. 2019 Vzeto, v evrih (za leto 2020)
Ruše 7038 492.660
Selnica ob Dravi 4470 313.530
Lovrenc na Pohorju 2974 208.180
Skupaj: 14.491 1.014.370

 

Pripis in opravičilo: Prvotno smo kot naslovno fotografijo objavili poslance v državnem zboru, kjer smo obkrožili napačnega poslanca stranke DeSUS, Roberta Polnarja, namesto Jurija Lepa. Poslancu Robertu Polnarju in bralcem se za napako opravičujemo.

M. P.