Muršičeva, Lep in Jelinčič danes na popravnem izpitu

Poslanci koalicije (LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB) in SNS danes na popravnem izpitu, med njimi tudi Bojana Muršič , Jurij Lep in Zmago Jelinčič, izvoljeni v VO Ruše. (vir: dz-rs.si)

Poslanci bodo na današnji izredni seji državnega zbora ponovno odločali o državnih proračunih v letih 2020 in 2021. Bojana Muršič (SD), Jurij Lep (DeSUS) in Zmago Jelinčič (SNS), izvoljeni v volilnem okraju Ruše, imajo tako možnost popravnega izpita.

Prav vsi trije, poleg ostalih poslancev iz vrst koalicije (LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB s podporo Jelinčičeve SNS), so namreč glasovali za to, da se občinam za njihovo delovanje odvzame dodaten denar.

Za občine Ruše, Selnica ob Dravi in Lovrenc na Pohorju, kar spada v ta volilni okraj, to pomeni odvzel 1,014 milijona evrov, ki bi jih te prejele, če poslanci ne bi glasovali proti.

Državni svet je namreč izrekel veto na proračun, o njem bodo poslanci danes vnovič odločali, za sprejem bo potrebnih 46 glasov. Muršičeva, Lep in Jelinčič imajo tako edinstveno priložnost, da tej noriji rečejo ne in glasujejo v dobro občanov in svojih volivcev ter volivk.

Manj denarja za občine pomeni namreč tudi dražje vrtce, dražje komunalne storitve in manj občinskih investicij.

Ruška poslanka Bojana Muršič.

Prav Muršičeva je, na primer, članica koalicije v občini Ruše in občinska svetnica. Prav to občinsko vodstvo z županjo Urško Repolusk na čelu pa je na oktobrski seji občinskega sveta predlagalo podražitev komunalnih storitev do 16 odstotkov in dvig cene vrtca, ki bi bil za prvo starostno obdobje dražji celo za 102 evra mesečno kot v Slovenski Bistrici.

Ruški občinski svetniki so na 6. seji v začetku oktobra podražitev cen komunalnih storitev potrdili, odločanje o podražitvah vrtca pa so prenesli na naslednjo sejo, ki naj bi bila predvidoma novembra, vendar te ni bilo. Zaenkrat ni sklicana še niti za december.

Po tem predlogu bi bile cene vrtca v ruški občini med najdražjimi v okolici. Že zdaj so zelo visoke.

Na občini so podražitev vrtca pojasnjevali z zvišanjem plač zaposlenih v javnem sektorju. To pa je tisto, za kar bi morala vlada občinam zagotoviti tudi denar iz državnega proračuna. Če so se s sindikati javnega sektorja dogovorili za višje plače, bi morali za to tudi zagotoviti denar. Namesto tega pa te plače zdaj prenašajo na uporabnike storitev, v tem primeru na starše otrok, ki imajo otroke v vrtcu.

Bojana Muršič, Jurij Lep in Zmago Jelinčič imajo tako danes enkratno priložnost, da pokažejo, da delujejo v dobro občanov in volivcev in ne morda v dobro lastnih koristi oziroma interesov, pri tem pa prepričajo tudi svoje poslanske kolege iz koalicijskih vrst LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB (s tokratnim dodatkom SNS).

Jurij Lep (vir: Desus)
Zmago Jelinčič (SNS)

M. P.