Na avtocesti od Šentilja do Kopra bo težkim tovornjakom prepovedano prehitevanje

(vir: cestne kamere)

Z začetkom prihodnjega leta bo na avtocesti od Šentilja do Kopra težkim tovornim vozilom v dnevnem času prepovedano prehitevati. Prehitevanje bo težkim tovornjakom tako dovoljeno le na odsekih, kjer so trije vozni pasovi.

Ministrstvo za infrastrukturo se je skupaj z Družbo RS za avtoceste (Darsom) odločilo, da bodo z začetkom prihodnjega leta na avtocesti A1 (od Šentilja do Kopra) tovornim vozilom, ki so težja od 7,5 tone, v dnevnem času prepovedali prehitevanje. Tako bomo zagotovili boljšo pretočnost in večjo varnost.

Povezava na avtocesti A1 je ena najbolj obremenjenih, nanjo odpade 80 odstotkov tranzita v Sloveniji

Več podrobnosti zaenkrat ni znanih, v Darsu pa so pojasnili, da na avtocesti A1, ki je najbolj obremenjena s tovornim prometom, že zdaj na nekaterih odsekih velja, da tovornjaki ne smejo prehitevati v času jutranje in popoldanske prometne konice. Ob tem je prehitevanje za tovornjake popolnoma prepovedano v predorih in razcepih, pa tudi na nekaterih mestnih obvoznicah.

Odseki, kjer je že zdaj v času prometnih konic prepovedano prehitevanje, so označeni s prometno signalizacijo, nadzor nad kršitvami pa izvaja policija. Globa za kršitelje znaša 300 evrov.

V sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pozdravljajo napovedano prepoved prehitevanja tovornjakov med Šentiljem in Koprom. Podpirajo tudi idejo o avtocestni policiji.

Vodja sekcije Peter Pišek je za medije pojasnil, da se tovornjaki prehitevajo po več kilometrov. Hitrost imajo omejeno na 90 kilometrov na uro, tisti, ki ima nekaj manj tovora, pa doseže 1,5 kilometra na uro višjo hitrost. “In ta, ki prehiteva, ne popusti, drug se mu ne umakne.”

M. P.