Na današnji dan !

Na današnji dan, 2. aprila, se je v zgodovini zgodilo nekaj zanimivih dogodkov:

  • 1453: Osmanski turki pod vodstvom Mehmeda II. osvojijo Konstantinopel, ki je bil glavno mesto Bizantinskega cesarstva.
  • 1801: Britanska flota se spopade z danskimi in norveškimi ladjami v bitki pri Køge Bay med Danskim in Norveškim teritorijem in sklene premirje.
  • 1902: Izbruhne vulkan na otoku Martinique, kjer umre več kot 30.000 ljudi.
  • 1917: Predsednik ZDA Woodrow Wilson zaprosi ameriški kongres, da razglasi vojno proti Nemčiji v prvi svetovni vojni.
  • 1975: Vojna v Vietnamu se uradno konča z umikom ameriških sil iz Saigona.
  • 2005: Papež Janez Pavel II. umre v Vatikanu.

CVETNA NEDELJA 2.4.

Cvetna nedelja je krščanski praznik, ki se praznuje na nedeljo pred veliko nočjo. Ta dan je pomemben za krščansko vero, saj obeležuje Jezusov prihod v Jeruzalem pred njegovim trpljenjem in vstajenjem.

Na cvetno nedeljo se tradicionalno blagoslavljajo zelenje, oljke in palme ter iz njih izdelujejo šope in okraske, ki jih verniki nosijo na procesijah. V mnogih državah, kot na primer v Španiji in na Filipinih, so procesije na cvetno nedeljo zelo pomembne in praznično razkošne.

V Sloveniji se cvetna nedelja praznuje kot del velikonočnega cikla, ki se začne s pepelnično sredo in se konča s velikonočno nedeljo. V cerkvah po Sloveniji se običajno blagoslovi zelenje in izdelki iz narave, ljudje pa si ga prinesejo domov in ga postavijo na vidno mesto kot simbol upanja in novega življenja.

Vir: L.S.