Na današnji dan !

Zgodovinski dogodki, ki so se zgodili na dan 5. aprila

Vsak dan zgodovine prinaša svoje pomembne dogodke, ki so oblikovali svet, kot ga poznamo danes. Dan 5. april ni izjema, saj so se na ta dan zgodili številni zgodovinski dogodki.

Leta 1242 se je na današnji dan odvijala bitka na ledu med vojskami križarskih držav in ruskega kneza Aleksandra Nevskyja. Nemški vitezi so skušali vdreti v Rusijo preko reke Neve, vendar jih je ruska vojska premagala. Bitka na ledu je bila ena od najpomembnejših bitk srednjega veka in se še danes šteje za pomembno zmago Rusije.

Leta 1588 je angleška kraljica Elizabeta I. izdala povelje, da se v okviru obrambe države proti Špancem vzpostavi vojaško floto, ki je postala znana kot “nepremagljiva” španska armada. Španska armada je bila uničena, kar je bilo ključno za angleško prevlado v Evropi in na morju.

Leta 1621 je bilo odkrito otok Saint Helena s strani nizozemskega trgovskega ladjevja. Ta otok bi kasneje postal znan po tem, da je bil tam zaprt in umrl Napoleon Bonaparte.

Leta 1792 je Francoski parlament razglasil vojno Avstriji, kar se je kasneje razvilo v vojne s številnimi evropskimi državami in je trajalo skoraj dve desetletji. To je bilo ključno obdobje francoske zgodovine in je oblikovalo Evropo, kot jo poznamo danes.

Leta 1955 je Winston Churchill odstopil s položaja predsednika britanske Konzervativne stranke in je bil naslednji dan zamenjan s Anthonyjem Edenom. Churchill je bil eden najpomembnejših britanskih politikov 20. stoletja in je bil znan po svoji vlogi v drugi svetovni vojni.

V zaključku, na današnji dan, 5. aprila, so se zgodili številni zgodovinski dogodki, ki so oblikovali svet, kot ga poznamo danes. Te pomembne dogodke si velja zapomniti in ceniti, saj so bili ključni za oblikovanje zgodovine.

Vir: I.Z.