Na veliki šmaren posebno slovesno na Ptujski Gori

Cerkev na Ptujski gori (vir: ptujskagora.eu)

V Katoliški cerkvi danes obhajajo praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki poudarja dostojanstvo ženske. To je največji Marijin praznik, ki ga slovesno obeležijo po vseh cerkvah, številni verniki pa romajo v Marijina svetišča. 

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl bo somaševal v baziliki na Ptujski Gori, maša bo ob 10. uri, na prostem, na njej bodo obnovili izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v verskem izročilu globoko zakoreninjeno.

Na ta dan verniki romajo do nekaterih manj, nekaterih bolj znanih Marijinih svetišč, kjer potekajo procesije in slovesna bogoslužja.

Kje bodo danes maševali slovenski škofje?

V nadaljevanju objavljajo razpored svetih maš, procesij in drugih ljudskih pobožnosti na današnji slovesni in zapovedan praznik Marijinega vnebovzetja, ki jih bodo vodili slovenski škofje.

Nadškofija Maribor

V baziliki Marije – Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori: ob 10.00 bo nadškof Cvikl vodil slovesno somaševanje in obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji.

Škofija Celje

Ob 10.00 bo celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž v baziliki v Petrovčah pri Celju daroval sveto mašo na praznik Marijinega vnebovzetja.

Škofija Koper

Ob 10.00 bo na Sveti Gori pri Gorici v baziliki Kraljice Svetogorske vodil slovesno somaševanje koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Nadškofija Ljubljana

Na praznik Marijinega vnebovzetja, bodo škofje ljubljanske nadškofije vodili naslednje slovesnosti:

Ob 10.00 bo na Brezjah, pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj sveta maša in ponovna slovesna izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.

Ob 11.00 bo pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik vodil slovesno sveto mašo v romarski cerkvi na Svetih gorah v župniji Sv. Peter pod Svetimi gorami.

Ob 7.00 bo pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar v župnijski cerkvi sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko daroval slovesno mašo. Ob 10.00 pa bo daroval praznično sveto mašo v podružnični cerkvi Marijinega vnebovzetja na Malenskem vrhu v župniji Poljane nad Škofjo Loko.

Škofija Murska Sobota

Ob 20.00 bo v Gradu v župnijski cerkvi Marije vnebovzete slovesna maša, ki jo bo vodil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Ob 10.00 bo škof Štumpf v Turnišču v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete daroval slovesno sveto mašo na praznik Marijinega vnebovzetja in obnovil izročitev slovenskega naroda Materi Božji.
Murskosoboški škof bo ob 18.00 daroval sv. mašo v Monoštru.

Škofija Novo mesto

Na Zaplazu ob 10.00: slovesno somaševanje bo vodil novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje.

Ob 16.00 bo novomeški škof dr. Andrej Saje daroval praznično sv. mašo pri Novi Štifti na Dolenjskem.

Vir

S. B.