Nadškof Cvikl: “Kdor si prizadeva za mir, si bo prizadeval za razvoj družbe”

Mariborski nadškof metropolit msgr. mag. Alojzij Cvikl (vir: Katoliška-cerkev.si)

“Vsak od nas je dan za dnem postavljen v situacijo, ko se je potrebno odločiti, ali gremo po poti srečevanja, ali pa po poti spopadanja. Z drugo besedo, ali se pustimo voditi Svetemu Duhu, ali pa podležemo vplivom hudega duha

Življenje nas torej vedno znova postavlja pred izbiro: Ali izbrati pot, ki me vodi v srečanje, pot k drugim, ali pa pot, kjer v ospredje postavljam sebe in svoje interese, kar pa rojeva tekmovalnost, izključevanje in oddaljevanje med nami.”

Tako je v pridigi pri današnji sveti maši ob največjem krščanskem prazniku, Marijinem vnebovzetju, na Ptujski gori med drugim dejal mariborski nadškof metropolit msgr. mag. Alojzij Cvikl.

Spomnil je: “Mir je namreč daleč od kakršnekoli želje po maščevanju. Kdor si prizadeva za mir, si bo prizadeval za razvoj družbe, ki bo temeljila na služenju drugim in na prizadevanju za spravo in vsestranski razvoj.”

Dotaknil se je tudi aktualnih razmer v luči epidemije covida-19 in poudaril, da se bomo “morali naučiti, kaj pomeni znati stopiti skupaj”. Prisluhniti je treba strokovnjakom in “ne tistim, ki sejejo nezaupanje in ob vsem iščejo le politične točke”.

Dejal je, da je tudi sam imel na začetku pomisleke glede cepljenja. “A na koncu človek ugotovi, da je varovanje javnega zdravja najodličnejši način izkazovanja ljubezni do bližnjega,” je poudaril msgr. Cvikl.

Celotno pridigo mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla lahko preberete tukaj

S. B.