Nadškofija Maribor: Obtožbe so lažne

(vir: Zajem zaslona)

V javnosti se širijo zapisi, povezani z domnevnim sumom storitve kaznivega dejanja mladoletnih oseb v času, ko je zdajšnji slovenski duhovnik kot misijonar deloval v Kongu. Omenjeni duhovnik, sicer znan kot oče Jože, zdaj deluje kot škofijski duhovnik mariborske škofije, še posebej pa je aktiven v družinski pastorali.

Z Mariborske nadškofije so sporočili, da so bile obtožbe lažne, namen je bil pridobitev finančne koristi.

Dodali so, da je nadškofija takoj po prejemu prijave duhovniku izrekla previdnostni ukrep: ni mu bilo dovoljeno delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem, odredili so mu reden stik s škofijskim ordinariatom in poročanje o svojem delu.

Prav tako je bila dana prijava na policijo, nadškofija je pisno zaprosila ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek. Ordinariju so obljubili tudi vso potrebno pomoč in sodelovanje. O zadevi so nemudoma obvestili tudi Kongregacijo na nauk vere v Vatikanu, kjer so jim tudi svetovali prej uvedene previdnostne ukrepe do izsledkov preiskave.

Nadškofija Maribor je nato od Dikasterije za nauk vere prejela obvestilo, da je omenjeni dikasterij po skrbni proučitvi aktov preiskav, ki jih je ob sodelovanju apostolske nunciature naredil nadškof Nadškofije Mbandaka-Bokoro, prišel do zaključka, da glede klerika, na katerega se je nanašala prijava, ne obstaja sum prekrška (fumus delicti).

Dikasterij je dodal, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi. Dikasterij je Nadškofijo Maribor obvestil, da je ta primer zaključen.

Nadškofija Maribor še poudarja, da je v celotni fazi postopka delovala transparentno, sodelovala in izkazovala pripravljenost sodelovati z vsemi državnimi in meddržavnimi organi ter spoštovala kanonske norme kazenske narave. Zavzema se za ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice.

Novico je pred kratkim sicer prva objavila francoska televizija v državni lasti France24, v Sloveniji pa so jo prvi povzeli v medijih v lasti smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka.

IZJAVA NADŠKOFIJE MARIBOR 

M. P.