Najbolj dostopna in urejena javna stranišča so …

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Najbolj dostopna in urejena javna stranišča v Sloveniji so v občinah Ljubljana, Slovenj Gradec in Maribor (med mestnimi občinami) ter Krško, najslabša pa v občinah Nova Gorica in Laško, je ugotovilo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen.

Med ocenjenimi bencinskimi servisi ima najbolj urejeno stranišče Petrolov servis Mlake v smeri Italije, najslabše pa Petrol Šentilj v smeri Avstrije.

Rezultate so predstavili na petkovi virtualni sklepni prireditvi projekta Naj stranišče, ki ga Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen izvaja že 12. leto. Kot so povedali, so člani komisije med ocenjevanjem stranišč poleti prevozili 3997 kilometrov in ocenili javna stranišča na 154 lokacijah po vsej Sloveniji. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 11 mestnih občinah, 78 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Namen akcije je osveščanje javnosti o težavah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki morajo stranišča pogosto obiskovati. Hkrati želi društvo spodbuditi občine in druge javne institucije k razmisleku o čistih, dostopnih in primerno urejenih javnih straniščih, ki so pomembna tudi za širšo javnost.

Zaradi epidemije covida-19 je letos ocenjevanje potekalo strnjeno v poletne mesece, spremenili pa so se tudi kriteriji ocenjevanja. Kot je povedal predsednik komisije za ocenjevanje javnih stranišč Boštjan Ropić, so glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje med kriterije dodali tudi prisotnost razkužila in papirnatih brisačk za brisanje rok.

Čeprav so v akcijo vključene občine obvestili o novih kriterijih, je komisija ugotovila, da žal veliko občin ni poskrbelo za razkužila v javnih straniščih. Podobno so ugotovili pri ocenjevanju stranišč na bencinskih servisih, saj jih večina razkužila ni imela, možnost uporabe papirnatih brisač pa so imeli skoraj vsi.

Ropić je v imenu komisije za velik napredek v zadnjem letu pohvalil občine Maribor, Slovenj Gradec, Šentjur in Krško.

V društvu so zadovoljni z napredkom, ki so ga skozi leta dosegli z akcijo Naj stranišče, hkrati pa opozarjajo, da še vedno 45 občin sploh nima javnih stranišč.

M. P.