Najdaljši dan v letu bo lep in sončen

Danes bo nastopil poletni solsticij ali kresna noč, ki označuje začetek poletja. Ampak to ne pomeni, da se začenja tudi meteorološko poletje, vanj smo stopili že v začetku junija.

Poletni solsticij ali Sončev obrat nastopi, ko se Severna polobla Zemlje zaradi nagnjenosti njene osi najbolj približa Soncu. To se bo zgodilo danes ob 10.07. Poletni Sončev obrat je običajno od 21. do 23. junija. Takrat se začne poletje, dnevu pa rečemo kres.

Na ta dan so staroverci izvajali obrede zdravljenje planeta, vidstva, ljubezni, spolnosti, ustvarjalnosti, sreče, zdravja, želja in zaščite. Društvo Slovenskih starovercev tudi letos pripravlja praznovanje kresne noči na gradu Sveta Jurjeva gora s pričetkom danes ob 15. uri.

Poletne pa bodo tudi temperature. Najvišje se bodo po državi gibale med 26 in 32 stopinj Celzija. Popoldne in zvečer pa se bodo predvsem na severu pojavljale nevihte, ki so krajevno lahko tudi močnejše.

V petek prihaja izrazita ohladitev

A že v noči na petek se obeta izrazita ohladitev. V petek bodo tako v notranjosti države dnevne temperature le okoli 15 stopinj Celzija. Ponekod v visokogorju bo tudi snežilo.

K. V.

Foto: sfgate.com