Najnižja brezposelnost po letu 1990

(vir: pixabay.com)

Aprila se je brezposelnost še dodatno znižala, brezposelnost je zgodovinsko nizka, takšne v Sloveniji še nismo imeli. Ob koncu aprila je bilo pri zavodu registriranih 58.081 brezposelnih, kar je 4,1 % manj kot marca in 26,7 % manj brezposelnih kot v lanskem aprilu, je objavil Zavod RS za zaposlovanje.

Delodajalci so aprila zavodu sporočili 13.133 prostih delovnih mest (tretjino več kot aprila 2021). V štirih mesecih letos je bilo prostih delovnih mest kar 59.617 ali 50 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Dolgotrajno brezposelnih je 55,7 % vseh evidentiranih na zavodu za zaposlovanje, iskalcev prve zaposlitve je 14,8 %.

V zadnjem letu se je brezposelnost najmanj zmanjšala na območjih območnih služb Novo mesto (za 16 %) in Velenje (18,9 %). Največji upad brezposelnosti pa imajo na območjih Kranja (36,8 %), Kopra (35,9 %) in Nove Gorice (33,6 %).

Zaposlovanje in prosta delovna mesta

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, komercialnih zastopnikov za prodajo ipd., skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, drugih delavcev za preprosta dela, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarjev, kuhinjskih pomočnikov, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah in poslovnih sekretarjev.

Prosta delovna mesta

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo februarja v državi 912.606 delovno aktivnih prebivalcev (3 % več kot pred letom dni) in največ doslej.

Vir: Trg dela april 2022

M. P.