Najpozneje v nedeljo odločitev o ukrepih v času velikonočnih praznikov

Janez Poklukar, minister za zdravje, na današnji novinarski konferenci (vir: Zajem zaslona)

Po neuradnih podatkih se pričakuje ukrep delnega zaprtja države med 1. in 12. aprilom, v kar sodijo ukrepi zaprtja šol, vzpostavitve omejitve gibanja na občine in zaprtja trgovin. Svetovalna skupina vrednoti posamezne ukrepe in bo predloge pripravila za obravnavo na vladi, so povedali na današnji novinarski konferenci. Skrbi predvsem zelo hitro širjenje bistveno bolj kužne različice angleškega virusa covid-19.

V državi imamo po novem tri regije obarvane rdeče (Koroška, Goriška in Obalno-kraška), vendar trgovin tam zaenkrat ne bodo zapirle. V obalno-kraški regiji so se odprle šele teden dni nazaj, zato je smiselno, da ukrep traja vsaj 14 dni, kar šele omogoča merjenje učinkovanja ukrepa. Hkrati pa se bo vlada konec tega tedna odločala o bolj obsežnih ukrepih omejevanja epidemije, zato posamezni manjši ukrepi lahko počakajo do takrat.

V sredo je bilo opravljenih 6432 PCR-testiranj in 27.645 hitrih antigenskih testov. Potrjenih je bilo 1164 testov, to je 18,1 odstotka (preteklo sredo 972).

Bolnišnično oskrbo potrebuje 501 oseba. Na intenzivni terapiji se zdravi 106 ljudi, 7 več kot včeraj. Umrli so 4 ljudje. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno v Sloveniji 11.517 aktivno okuženih (včeraj 11.191).

Sedemdnevno povprečno število potrjenih okužb se je po danes objavljenih podatkih NIJZ povečalo na 882 (včeraj 855).

Glede na včeraj potrjene pozitivne covid primere izstopajo naslednje občine: Nova Gorica (61), Ajdovščina (15), Šempeter-Vrtojba (13), Sežana (17), Koper (26), Piran (10), Celje (37), Velenje (17), Žalec (18), Domžale (22), Litija (12), Grosuplje (18), Ivančna Gorica (16), Jesenice (19), Kranj (23), Kranjska Gora (12), Radovljica (13), Novo mesto (20), Ljubljana (169) in Maribor (69).

Prenovljena strategija cepljenja

Z enim odmerkom je cepljenih 185.852 oseb, z dvema odmerkoma 103.757 oseb, je podatke predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. Slovenija se sicer po obsegu cepljenja uvršča v zgornji del držav članic EU. Pregled po starostnih skupinah cepljenih oseb pokaže, da je v skupini nad 90 let s prvim odmerkom precepljenih 45 odstotka prebivalcev, v skupini nad 85 let 52 odstotka in v skupin nad 80 let 56 odstotkov.

Zelo nizko pa sta precepljeni skupina nad 70 let in nad 65 let. Precepljenost Slovenije glede na delež prebivalcev z enim odmerkom cepiva je 14-odstotna, po regijah se giba med 13 in 17 odstotki.

S 1. aprilom bo začela veljati posodobljena strategija cepljenja. Uvedena je sprememba, po kateri bodo morali vsi izvajalci cepljenja ob prijavi potreb po številu odmerkov navesti, za katero kategorijo cepljenih oseb naročajo cepivo. Odpravi se starostna omejitev za izvedbo cepljenja z AstraZeneco, ki tako ni več 65 let. Naprej se v sezname skupine za cepljenje skupini starejših od 70 let dodajo policisti, ki so na misijah v tujini ter udeležence olimpijskih in paraolimpijskih iger. Tej potem sledi skupina nad 60 let in kronični bolniki od 18 do 59 leta.

Obseg angleške različice virusa se je povečal na 33 odstotkov

Število angleške različice virusa (B. 1.1.7) se je povzelo iz 551 primerov v preteklem tednu na 831 primerov v tem tednu, število južnoafriške različice (B. 351) se je povečalo iz 21 na 25, število nigerijske (B1. 525) iz 20 na 27 primerov, brazilska različica (P. 1) je ostala pri 1 primeru.

Od 323 vseh narejenih sekvenc v okviru zadnjega tedna angleška različica virusa zavzema 33,6- odstotni delež, je danes na razširjanje različice opozorila Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Delež narašča v vseh regijah, najbolj v jugovzhodni regiji in izpodriva »splošno« različico (B. 1.258.17), ki predstavlja 60 odstotkov vseh sekvenc. Število različic angleškega seva virusa se je podvojilo v jugovzhodni regiji in savinjski regiji, skoraj potrojilo pa se je v koroški regiji. Gre za eksponentno rast v deležu okužb.

Poročilo zdravstvenega inšpektorata

V zvezi s cepljenjem proti Covid-19 so v preteklem tednu prejeli 5 novih prijav. Vse prijave se nanašajo na domnevno cepljenje v nasprotju s strategijo. V teku je 13 postopkov, in sicer pri naslednjih zavezancih: (i) Univerzitetni klinični center Maribor, (ii) Splošna bolnišnica Murska Sobota ter (iii) Zdravstveni domovi Hrastnik, Velenje, Kočevje, Ptuj, Gornja Radgona, Domžale, Slovenska Bistrica, Lenart, Bled, Maribor in Ljubljana – enota Šentvid.

Inšpektorat je obravnaval tudi dogodek druženja precej velike skupine več deset mlajših oseb, z različnih koncev Slovenije na osrednji plaži v Portorožu, ki pri druženju niso upoštevali osnovnih ukrepov za preprečevanje okužbe s COVID 19. Bili so zelo glasni, niso vzdrževali medsebojne razdalje, niso uporabljali zaščitnih mask in bili so pod vplivom alkohola. Inšpektoricama so priskočili na pomoč policisti. Večino oseb jim je uspelo identificirati in bodo zoper njih uvedeni prekrškovni postopki.

Bližajo se tudi velikonočni prazniki, zato bodo inšpektorji poostrili nadzor glede spoštovanja ukrepov v okolici verskih objektov. Ponovno je prišlo do fizičnega napada na inšpektorja na območju Celja. Zoper storilca je na podlagi ovadbe uveden kazenski pregon zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi

Vir: tukaj

M. P.