Največ anticepilcev med volivci LMŠ in Levice

Iz opozicijskih vrst koalicije KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB) lahko poslušamo o tem, kako naj bi bila vlada kriva za slabo epidemiološko sliko in nizko precepljenost proti covidu. Pravijo, da so sami vseskozi spodbujali k cepljenju, a podatki raziskave, ki jo je za Domovino naredil Episcenter, kažejo, da očitno nekatere stranke KUL k cepljenju ne zmorejo prepričati niti svojih volivcev, kaj šele druge.

Stranki LMŠ in Levica imata namreč najmanj naklonjenih cepljenju.

Največji delež naklonjenih cepljenju je med simpatizerji koalicijskih strankah NSi in SDS. Precej visok delež naklonjenih cepljenju je zaslediti med naklonjenimi stranki SD.

Povsem drugačna zgodba pa je, ko gre za stranki LMŠ in Levica. Zgolj dobra polovica je namreč takšnih, ki so naklonjeni cepljenju. 27 odstotkov volivcev LMŠ je cepljenju izrazito nenaklonjena. Med volivci Levice delež le teh predstavlja 35 odstotkov.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno cepljenih s prvim odmerkom 1.182.060 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.109.508 ljudi. S poživitvenim odmerkom je trenutno največ cepljenih v starostni skupini 90+ let in 85-89 let.

Največja precepljenost z obema odmerkoma je v Zasavski in Osrednjeslovenski regiji, najnižja pa v Podravski regiji.

Več o raziskavi lahko preberete na povezavi: Nova24TV

M. P.