Najzanesljivejše znamke avtomobilov so …

Največja raziskava zadovoljstva uporabnikov avtomobilov v Veliki Britaniji Vehicle Dependability Study (Raziskava zanesljivosti vozil) je pokazala, da so med prvimi tremi najzanesljivejšimi znamkami avtomobilov Lexus, Porsche in Toyota. Med posameznimi model je najbolj zanesljiv Porsche 911.

 

V raziskavi so lastnikom avtomobilov zastavili vprašanja o kakovosti in zanesljivosti njihovih vozil, starih od enega do treh let (letnikov od leta 2015 do 2018), v zadnjih 12 mesecih,. Izkušnje s svojim avtomobilom je z njimi delili 11.530 ljudi, ki so morali v anketi med drugim odgovoriti na vprašanja o kakovosti in trpežnosti avtomobila, delovanju multimedije, stroških uporabe in podobno.

Glede na njihove odgovore so najmanj težav na 100 vozil zabeležili vozniki lexusov (106). Sledijo mu znamke Porsche in Toyota (108 okvar na 100 avtomobilov), Chevrolet (115), Buick (118), Mini (119), BMW (122) …

Najslabše so se odrezali Fiat (249 okvar na 100 avtomobilov), Land Rover (221), Volvo (204), Dodge (178), Ram (171) …

Pod posameznimi modeli je bilo najmanj težav pri modelu avtomobila Porsche 911. V posameznih razredih je med majhnimi avtomobili najbolj zanesljiv Chevroletov sonic, med srednjimi Toyotin camry, med kompaktnimi avtomobili Buickov verano, med velikimi avtomobili Buickov lacrosse, med srednjimi avtomobili premium razreda pa BMW serije 5.

Znamka Lexus se je v raziskavi, ki traja že 30 let, na prvo mesto po zanesljivosti uvrstila že osmo leto zapored, glede na leto prej pa se je najbolj izboljšala zanesljivost znamke Chrysler, pomembne izboljšave so zabeležile tudi nemške znamke.

M. P.