Nakupi za nekatere od jutri v točno določenem času, obvezno tudi razkuževanje

Vlada je ponoči po večdnevnem neprekinjenem delu sprejela 3 milijarde evrov težak paket ukrepov za omejitev epidemije in blažitev njenih posledic. 

Paket bodo predstavili danes, predvidoma na popoldanski novinarski konferenci ob 17. uri. Po doslej znanih podatkih pa bo v njem veliko novosti, sporočajo tudi, da prihaja pomoč za vse.

Sinoči so sprejeli še nekaj drugih odločitev, in sicer:

1. Nakupe v trgovinah med 8. in 10. uro bodo po novem, od jutri dalje, lahko opravile izključno le ranljive skupine, npr. invalidi, upokojenci in nosečnice. Ti bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Odlok bo začel veljati jutri.

2. Predpisali so obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Ta določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja bo odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Najmanj dvakrat dnevno je treba razkuževati: kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in drugo opremo, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Pred vstopom v dvigalo je treba na vidnem mestu namestiti opozorilo, da uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom, zato naj kabino dvigala uporabljajo posamično.

Za najmanj dvakrat dnevno razkuževanje opreme morajo poskrbeti upravniki večstanovanjskih stavb in blokov, po potrebi v sodelovanju z etažnimi lastniki.

3. Podaljšali so prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji. Ta velja za prevoze iz ali v države nečlanice EU, ne velja pa za tovorni promet.

Predvidoma danes bodo poostrili tudi ukrepe za gibanje prebivalcev. Ugotovljeno je namreč, da državljani dosedanjih ukrepov ne upoštevamo dovolj. Obala in drugi turistični kraji so bili včeraj namreč polni obiskovalcev, ponekod so prirejali tudi piknike.

Upoštevajmo ukrepe. Bodimo zdravi. Ostanimo doma!

M. P.