Nameravajo migrante naseliti tudi na območje Slovenske Bistrice?

(vir: tribun.hr)

V Slovenski Bistrici bo v četrtek, 28. marca 2019, potekala javna tribuna z naslovom Integracija tujcev v lokalno okolje. S seznama nastopajočih je razvidno, da bo beseda tekla o integraciji migrantov na posamezna območja v Sloveniji, v tem primeru na območju Slovenske Bistrice.

V uvodnih razpravah bodo namreč sodelovali:

  • Sabina Hrovatin, podsekretarka v Uradu za migracije, ki deluje pod okriljem ministrstva za notranje zadeve;
  • Emil Trontelj, načelnik Upravne enote Slovenska Bistrica;
  • Mitja Javornik, predstavnica ministrstva za izobraževanje, znanost in šport;
  • Brigita Kruder, direktorica Ljudske univerze Slovenska Bistrica.

Tema javne tribune je za Slovensko Bistrico večje presenečenje. Kot kaže, pa vladajoči načrtujejo migrante, ki polnijo slovensko državo, nastaniti tudi na tem območju v Zgornjem Podravju.

Ravno včeraj je sicer v državnem zboru v okviru poslanskih vprašanj Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, na vprašanje poslanca mag. Branka Grimsa odgovoril, da je letošnje povečanje ilegalnih prehodov slovenske južne meje kar 10-krat večje kot lani.

Do 21. marca 2019 je mejo nezakonito prestopilo že 1340 migrantov, ki nato v veliki meri izkoriščajo tudi slovenski azilni sistem. Z migranti pa so povezane tudi različne kriminalne združbe in posamezniki.

Grims je pri tem opozoril tudi na škodljive posledice podpisa Marakeškega sporazuma (decembra 2018), kar je migrantom dalo nov zalet.

Dodajmo, da je vlada Marjana Šarca v letošnjem državnem proračunu za migrantsko problematiko in oskrbo migrantov namenila kar 9,9 milijona evrov. Očitno bo del tega denarja namenjen tudi za poskus njihove integracije v lokalna območna.

Javna tribuna o integraciji tujcev v lokalno območje bo v četrtek, ob 16. uri, v predavalnici Sova na Ljudski univerzi v Slovenski Bistrici.

Vabilo za četrtkovo javno tribuno je dostopno tukaj: objava/182598

M. P.