Navodila za vrtce: Pri delu z otroki maska za vzgojitelje ni obvezna

(vir: pixabay.com)

V ponedeljek, 18. maja, se bodo skupaj z osnovnimi šolami, ki bodo znova sprejele učence od 1. do 3. razreda, odprli tudi vrtci. Vrtci so navodila že dobili, poslalo jim jih je ministrstvo za izobraževanje. Ta določajo, da bodo starostne skupine razdeljene na več oddelkov, pri čemer v prvi starostni skupini ne bo smelo biti več kot 8 (prej 14), v drugi starostni skupini pa ne več kot 10 otrok (pred 20).

Posamezno skupino bo moral voditi vzgojitelj, ki je otrokom znan.

Posamezne skupine bodo po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih je v petek vrtcem poslalo ministrstvo, v ločenih prostorih, kolikor bo to mogoče, pa bo treba tudi med otroci iste skupine vzdrževati razdaljo. Tudi za ležalnike priporočajo, naj otroci uporabljajo vedno iste, med njimi pa mora biti ustrezna razdalja.

Na NIJZ za zdaj odsvetujejo uporabo zunanjih igral, odsvetujejo tudi, da si otroci delijo igrače ali te nosijo od doma. Priporočeno je tudi, da se čim več programa izpelje na prostem.

Zaposlenim v vrtcih na NIJZ priporočajo uporabo zaščitnih mask pri srečevanju z drugimi sodelavci in starši otrok, pri menjavi plenic bo obvezna uporaba zaščitnih rokavic za enkratno uporabo. Pri delu z otroki maska za vzgojitelje ni obvezna.

Zavod za šolstvo priporoča, da naj vzgojitelji aktivnosti usmerjajo tako, da bodo otroci pridobili občutek zaupanja in varnosti, ker bo vrnitev v vrtec po tako dolgem času pravzaprav podobna novemu uvajanju.

Vrtci bodo morali sicer do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec. Otroci, ki bodo prišli v vrtec, morajo biti zdravi. Starši bodo morali tudi podpisati izjavo, da otroci v zadnjih 14 dneh niso imeli katerega od znakov okužbe z novim koronavirusom in da niso bili v stiku, ki ima s testom potrjeno okužbo z njim.

Po besedah predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj za zdaj še ni jasno, ali bodo starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila. V tem primeru bi jih namreč v vrtce prišlo manj in bi delo lažje organizirali, je povedala. Odgovor na to vprašanje, bomo bržkone dobili danes in jutri, ko naj bi ministrstvo na dveh novinarskih konferencah potrebneje predstavilo poslana navodila vrtcem in odgovorilo na vprašanja, ki se ob tem porajajo.

M. P.