Ne spreglejte: ZPS ponovno vabi k skupinskemu nakupu elektrike in plina

(vir: pixabay.com)

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je začela s tretjo kampanjo skupinske zamenjave dobavitelja električne energije in plina. Prijave zbirajo do 3. aprila 2019. V preteklih dveh kampanjah so gospodinjstva skupno prihranila 2,2 milijona evrov.

Predpogoj za sodelovanje v kampanji je prijava, saj brez tega ponudniki energije ne morejo vedeti, kakšen je interes. Na podlagi tega tudi oblikujejo cene.

Prijava v tretjo kampanjo je hitra in enostavna, sodelovanje brezplačno in – kar je tudi zelo pomembno – nezavezujoče. V kampanji lahko sodelujejo vsi, ne samo člani ZPS. V nekaj dneh se je prijavilo že preko 5000 posameznikov, ki želijo sodelovati v akciji.

Prijava je mogoča na spletni strani www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si.

Navodila na spletni strani so zelo razumljiva, pripraviti si je treba le zadnji račun ali obvestilo našega dobavitelja energije.

ZPS bo vse prijavitelje o možnosti zamenjave obvestil maja, pogodbo bo mogoče podpisati sredi junija. Ne bo pa ta obvezna, če se bomo odločili, da dobavitelja energije ne bomo zamenjali.

Ponudba bo brez skritih stroškov in brez pogodbene vezave. Tarifa bo za 12 mesecev navzgor omejena, dobavitelj pa se bo zavezal k pravočasnemu obvestilu o tarifi, ki bo veljala po izteku akcijske cene.

V dosedanjih dveh kampanjah je sodelovalo približno 67.000 gospodinjstev.

Prihranki povprečnega gospodinjstva so v prvi kampanji znašali 164 evrov, v drugi pa 211 evrov. Celotni prihranek v prvi kampanji je tako znašal en milijon evrov, v drugi pa 1,2 milijona evrov.

Podobne akcije poznajo tudi drugod po Evropi, evropski potrošniki pa so v kampanjah skupinskih nakupov energije doslej prihranili že več kot 300 milijonov evrov.

M. P.