Nekatera smučišča ponovno odprta

(vir: www.visitpohorje.si)

Od prejšnje sobote so smučišča v regijah z boljšo epidemiološko sliko, kamor spada tudi Podravska regija, lahko ponovno odprta. Ob tem morajo smučišča upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, odrasli smučarji pa lahko smučajo le ob opravljenem negativnem hitrem testu na covid-19.

Smučišča so lahko odprta ob hkratnem upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in da smučišče zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Obiskovalci smučišč morajo še vedno upoštevati regionalne omejitve potovanj, saj izjema rekreacije velja le znotraj statistične regije, kjer osebe živijo.

Uporaba žičnic in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljena le tistim osebam, ki predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji, ta ne sme biti starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. V primeru, da bodo smučarski hitri test opravili na smučišču, morajo imeti s seboj osebno in zdravstveno izkaznico, saj drugače testa ne bo mogoče narediti.

Obvezno testiranje ne velja za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Dodajmo, da so ob koncu prejšnjega tedna samo na enem od smučišč potrdili 7 pozitivnih testov na covid-19, zato je testiranje pred začetkom smučanja smiseln ukrep. Tuji mediji pa so v teh dneh poročali, da je zaradi ene okužene smučarke na enem od švicarskih smučišč, ki ni upoštevala pravil, v karanteni okoli 5000 ostalih (vir)

NIJZ je pripravil priporočila, da je v manjših zaprtih žičniških napravah npr. krožno kabinske žičnice, do 6 potnikov dovoljen prevoz enega potnika, izjema so osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih. Na nihalki pa je potrebna medosebna razdalja najmanj 1,5 m, prav tako med izjeme sodijo osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih. na vseh ostalih žičnicah in sedežnicah odprtega tipa velja pravilo 50-odstotne zasedenosti (izjema družinski člani).

Smučišča, ki so odprta:

Smučišče Mariborsko Pohorje – Na Mariborskem Pohorju smučišče ponovno obratuje od 23. januarja 2021. Omogočeno je smučanje do doline. Danes in nato od torka naprej vsak dan bo omogočeno nočno smučanje na Snežnem stadionu med 17.30 in 20.30 uro. Med vikendi je organizirano brezplačno hitro testiranje na spodnji in zgornji postaji kabinske žičnice, ob delavnikih  pa je testiranje možno na lokaciji Zdravstvenega doma Maribor.

Smučišče Jakec – Trije Kralji – Smučišče se je odprlo v soboto, 23. januarja, priporočajo spletni nakup smučarskih kart

Smučišče Ribniško Pohorje –  Smučišče še ni odprto.

Smučišče Rogla – Smučišče se je odprlo v soboto, 23. januarja 2021. Obratujejo vlečnice Uniorček 1 in 2, Košuta, Jasa, Ostrušica 1 in 2 ter štirisedežnica Planja. Danes in jutri bo na Rogli, med 8. in 11. uro, možno brezplačno hitro testiranje (imejte zdravstveno izkaznico). Na smučišču je za prevzem hrane in brezalkoholne pijače odprta picerija Panja. Imetniki sezonske karte PON – PET lahko smučate z njo tudi to soboto in nedeljo (30. in 31. januarja).

Podatke o delovanju slovenskih smučišč so zbrali na portalu Avtokampi.si, kjer lahko preverite tudi delovanje ostalih smučišč v Sloveniji. Upoštevajte pa, da lahko smučate le na smučišču v svoji regiji.

Več o delovanju slovenskih smučišč lahko preberete na povezavi: avtokampi.si

Smučanje je dovoljeno v regijah, ki so obarvane rdeče.

M. P.