Nemčija je pred novo recesijo !

Vir: Avaz.ba

Zaradi visokih stroškov energije in stalnih težav v dobavnih verigah 39 odstotkov nemških podjetij glede na raziskavo pričakuje upad svojih poslovnih aktivnosti v letu 2023, poroča Anadolu Agency (AA).

Po raziskavi Nemškega gospodarskega inštituta (IW) na vzorcu 2500 podjetjih se gradbeništvo še posebej pripravlja na recesijo. Navaja, da so bila nemška podjetja v začetku lanskega leta optimistična, vendar so visoke cene energije in težave s surovinami pokvarile njihova pozitivna pričakovanja.

Rezultati raziskave so pokazali, da 26 odstotkov podjetij pričakuje boljše poslovno leto 2023, 35 odstotkov pa stagnacijo.

Predvsem v gradbeništvu se obeta resna recesija, saj več kot polovica gradbenih podjetij v novem letu pričakuje padec prodaje.

Michael Gromling, ekonomski raziskovalec inštituta, je izjavil, da negotova oskrba z energijo enako vpliva na vse dele države in da to ni dobra novica za letos.

“Nemčija je pred novo recesijo,” je opozoril.

NEMŠKO GOSPODARSTVO

Nemško gospodarstvo je trenutno največje v Evropi in četrto največje na svetu. Je pogonski motor Evropske unije, saj predstavlja več kot petino celotnega bruto domačega proizvoda (BDP) EU. Nemško gospodarstvo je zelo raznoliko, sestavljeno iz mešanice proizvodnje, storitev in visokotehnoloških panog. Leta 2018 je bila Nemčija s skupnim izvozom v vrednosti 1,5 bilijona dolarjev vodilna svetovna izvoznica.

Avtor: L.S.