“Neodvisno novinarstvo” v praksi: Obračunavanje s kolegi in izražanje podpore sporni političarki

Nekdanja predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. Foto:Borut Živulović/BOBO

Afera “Litijska” oz. “Podrtija” očitno še dolgo ne bo prejela svojega epiloga. Ozadja pregrešno dragega nakupa razpadajoče stavbe, ki ga je izpeljalo pravosodno ministrstvo pod vodstvom Dominike Švarc Pipan, ostajajo nerazjasnjena,  afera pa vsake toliko naplavi tudi nekaterega obrobna spoznanja. Denimo, da ima Švarc Pipanova očitno tesno zaveznico v nekdanji predsednici Društva novinarjev Slovenije Petri Lesjak Tušek. 

 

Omenjena novinarka je bila ena izmed najbolj aktivnih aktivistk v boju za politično uzurpacijo (“depolitizacijo”) javne RTV. Pri tem se je v več javnih izjavah zavzela za “neodvisno novinarstvo”.

Denimo: “Če javnosti skupaj jasno povemo, zakaj potrebuje kritične medije in kritično novinarstvo, ne pa servilna trobila za politično propagando, imamo več možnosti, da avtonomne in kritične medije obvarujemo pred škodljivimi nakanami in oblastniškimi posegi s ciljem podreditve javnega interesa in uničenja medijskih stebrov, kot sta RTV in STA, ter pred demontažo medijskega prostora.”

In tudi: “Civilna družba dobiva dodatno težo, profesionalno in neodvisno novinarstvo pa ostaja temelj demokratičnih družb.”

Kako pa si omenjena novinarka predstavlja “profesionalno in neodvisno novinarstvo”, pa je pred kratkim razkril njen komentar pod objavo na Facebook profilu nekdanje pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, v kateri je slednja obračunavala z novinarjem Bojanom Požarom. Ta je skušal preko sms sporočil pri ministrici preveriti govorice o tem, da se nekdanja ministrica ločuje.

Pod objavo se je zvrstila vrsta komentarjev, med katerimi je najti tudi komentar nekdanje predsednice Društva novinarjev Slovenije.

Vir: Faccebook

O podobnih primerih “neodvisnega novinarstva” smo v preteklosti že večkrat poročali. Eden najbolj znanih primerov novinarske “neodvisnosti” je bil nastop televizijskega voditelja Marcela Štefančiča, v katerem je novinarjem RTV, sodelavcem, ki niso bili na liniji novinarjev aktivistov, zagrozil z besedami: “Jebeno več nas je kot njih. Njih je samo ene par. Vemo točno, kateri so.”  https://twitter.com/i/status/1660938362763583488

Na Društvo novinarjev Slovenije smo poslali novinarska vprašanja. Prosili smo jih naj pojasnijo, ali je tovrstni komentarji vplivajo na percepcijo neodvisnosti novinarskega poklica in novinarke.

Ž. K.

vir: nova24tv.si