Nespregledano: Bo Fajonova odstopila in vodenje prepustila Janiju Predniku?

Tanja Fajon in Jani Prednik (vir: arhiv)

“Volilni rezultat stranke SD je pod pričakovanji. Slab. Socialna demokracija pa je predobra ideja, da bi imela zgolj 6,65% podpore. Zato se mi zdi prav, da kot podpredsednik SD z odstopom dam zalet resnični razpravi v stranki kako naprej. Srečno SD!

Tako je sporočil podpredsednik stranke SD in nekdanji minister za izobraževanje Jernej Pikalo. In odstopil s podpredsedniškega mesta.

Kako bo storila Tanja Fajon, Pikalo ne ve. Iz njenih dejanj pa je razvidno, da ne namerava odstopili z vrha SD. Kongres stranke bo sicer v roku šestih mesecev, je dejala za STA.

Na družbenih omrežjih pa so že zapisi, da bi bilo logično, da Fajonova odstopi, njen njen protikandidat na kongresu Jani Prednik, ki je na volitvah dosegel najboljši rezultat v stranki, pa postane minister in prevzame vodenje stranke.

Pikalo je za STA pojasnil, da sicer ni bil kandidat na državnozborskih volitvah, zato “s tem volilnim rezultatom nima nič”. Vendar pa se mu zdi ideja socialne demokracije najboljša za ljudi in si zato zasluži več podpore, kot jo je dobila na volitvah.

Interpretacije, da je stranka s 6,68-odstotno podporo in sedmimi poslanskimi mandati zabeležila dober rezultat, se mu ne zdijo na mestu, z odstopom pa želi spodbuditi debato v stranki, kako naprej in kaj je šlo narobe. Sam pravi, da ima svoj spisek razlogov za tak rezultat.

“Imam visoke standarde politične kulture”, je kot razlog za odstop še navedel Pikalo in dejal, da je “treba ohraniti pokončno držo”.

Spomnimo. Tanja Fajon je na volitvam prejela vsega 1133 glasov in pristala na 83. mestu med 88. poslanci in poslankami.

M. P.