Nespregledano: “Cepite se čim prej, hvaležni mi boste, ker poznam prihodnost”

Etilen - oksid (vir: ZPS)

“Cepite se čim prej, da boste zaščiteni pred težjim potekom bolezni, tudi mlajši od 50 let, mi boste hvaležni, ker poznam prihodnost.”

Tako je danes na družbenih omrežjih zapisal dr. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, kjer zelo natančno spremljajo okužbe in širjenje novega koronavirusa ter na podlagi tega pripravljajo tudi prognoze za v prihodnje.

Dr. Leskovar je že včeraj zapisal: “Epidemija narašča vse hitreje, kar je zaskrbljujoče glede na to, da smo na vrhuncu počitniške sezone, ki deluje kot delno zaprtje države. Lansko leto je v tem obdobju epidemija upadala. V oranžno fazo ECDC bomo predvidoma prešli naslednji teden. Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni z lahkoto presegli drugi val epidemije v bolnišnicah.”

Na nekatere komentarje o jasnovidnosti dr. Leskovar odgovarja: “Za to ni potrebna jasnovidnost, ampak le znanje. Tako kot znajo meteorologi napovedati vreme, gradbeniki skonstruirati varen most, tako znamo raziskovalci, ki se ukvarjamo z modeliranjem kompleksnih sistemov, napovedati razvoj epidemije.”

V Podravski regiji je število okužb začelo naraščati, zato nasvet ni zanemarljiv. Aktualna prognoza je sicer na voljo na povezavi: https://r4.ijs.si/COVID19.

M. P.