Nespregledano: Hojs prejel ovadbo, ker je odredil nadzor na delom NPU v primeru pranja denarja prek NLB

“Pritiski globoke države se nadaljujejo. Kazenska ovadba zaradi zahteve, da se preveri, zakaj se v miljonskih oškodovanjih javnega denarja in pranja denarja za teroriste ni zgodilo nič.”

Tako je na Twitterju zapisal minister za notranje zadeve Aleš Hojs in objavil kazensko ovadbo, ki jo je zoper njega na Okrožno državno tožilstvo vložilo Vrhovno državno tožilstvo RS, del katerega je tudi Hinko Jenull, oče levičarskega petkovega biciklista in borca za vstop v državni zbor Jaše Jenulla.

Hojs je verjetno “kriv”, ker je odredil nadzor nad delom nekaterih kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega inštituta (NPU), med drugim tudi zaradi njihovega (ne)dela pri preiskavi opranih okoli 1000 milijonov evrov. Spomnimo. Od konca leta 2008 do konca leta 2010 je Nova Ljubljanska banka (NLB) oprala okoli 1000 milijonov evrov sumljivega iranskega izvora, denar je prihajal iz ene od iranskih bank, ki je bila v svetu že na črnem seznamu.

Provizije, ki so se stekale na račune posameznikov doma in v tujini, so bile po ocenah od 30- do 40-odstotne, denar so odnašali v kovčkih.

M. P.