Nespregledano: Kjer je Fajonova, tam nastane “štala”

V petek so mediji poročali, da je skupinica dijakov ministrstvu za izobraževanje predala pismo, v katerem pozivajo k čim prejšnjem odprtju srednjih šol, ne glede na epidemiološko sliko v držav. Pričakujejo dialog z ministrstvom o tem, sestanek do 1. februarja, sicer napovedujejo splošen protest, stavko, predvidoma 9. februarja.

Istega dne, 22. januarja 2021, so na družbenih omrežjih ustanovili stran Zahtevamo šolo, ki pa ima le 12 sledilcev, predstavljajo se kot nevladna organizacija (NVO). Pri tem se je izpostavil Inštitut 8. marec, katerega direktorica je Nika Kovač, ki je še decembra 2020 vlado obtoževala, da z rahljanjem ukrepov želi okužiti ljudi ter s tem oslabiti delovanje koalicije KUL. – vir

Po objavah na družabnih omrežjih je videti, da se Inštitut 8. marec ukvarja predvsem s tem, kako bi vlada padla. Nika Kovač sicer tudi ni neznano ime, nasprotno, je znana petkova protestnica, njen oče Miha Kovač pa te proteste in njihova stališča nato pogosto komentira na TV Slovenija, dedek pa je bil Kučanov tesen sodelavec v Forumu 21.

Vse skupaj nakazuje, da gre za tesne povezave s stranko SD, ki jo vodi Tanja Fajon.

Prav Fajonova pa je v teh dneh izvajala spletno razpravo z mladimi, uradno naj bi jo zanimali dijaški predlogi za evropsko zakonodajo, kot je to objavila na Twitterju in objavila fotografije.

Ob tem je težko verjeti, da med zahtevami dijakov, napovedano stavko in pogovori Fajonove z mladimi dijaki ni nobenih povezav.

Pri najnovejših dogodkih je bilo še vedno tako, da so šle sledi tudi k njej in SD. Tanja Fajon in nekateri t. i. Kulovci so bili vodilni v začetku protestov proti tej vladi, nato je SD pozivala k šoli brez mask, zdaj dijaki pozivajo k odprtju šol ne glede na epidemiološko stanje. Vse to dokazujejo fotografije.

Težko je skriti te povezave. Pravzaprav jih Fajonova in SD niti ne skrivajo več, pogosto pa se sprenevedajo pri tem.

Ob zadnjih dogodkih pa se postavlja tudi vprašanje, kako si je voditeljica SD sploh dovolila sklicati videokonferenco s slovenskimi dijaki. Vprašanje je tudi, kako je izbrala in kje je dobila podatke o teh menda 90 sodelujočih dijakih? So dali starši dovoljenje? Kaj imajo za povedati pristojne inštitucije (informacijska pooblaščenka, šolsko ministrstvo …)?

Takšna in podobna vprašanja lahko ob tem prebiramo na družbenih omrežjih, odgovorov na to pa ni.

Spletna konferenca Tanje Fajon z dijaki.

Tanja Fajon (na sredini) na protestih v Ljubljani. (arhiv)

M. P.