Nespregledano: “Lukec, Lukec, lažeš kot pes teče”

Luka Mesec

Luka Mesec, koordinator Levice in poslanec, se je včeraj v državnem zboru v vsega nekaj minutah zlagal najmanj dvakrat: najprej o tem, da je policija oglobila človeka, ker naj bi jedel burek, in drugič, da ekonomist Levice Jože Damijan ni govoril, da je evro mrtev in naj Slovenija izstopi iz evroobmočja.

Mesec je v poslanskem vprašanju predsedniku vlade Janezu Janši pokazal fotografijo dostavljalca hrane, ki je sedel na Prešernovem trgu sredi Ljubljane, in zatrjeval, da mu je policija po uredbi vlade izstavila 400 evrov kazni, “ker je jedel burek”.

Luka se je zlagal in to je dobro vedel. Že pred dnevi je namreč po omrežjih zaokrožila fotografija, kako nek mladenič sedi na stopnicah Frančiškanske cerkve, ob njem sta bila policista. Fotografije o tem, da bi jedel burek, ni bilo nikjer. Je pa bilo razvidno, da mladenič, ki naj bi bil sicer dostavljalec hrane, ni imel zaščitne maske.

Policija je nato za medije sporočila, da sta policista v soboto, okoli 12.30, na Prešernovem trgu opazila občana, ki na javnem kraju ni uporabljal maske. Pristopila sta do njega in ga opozorila na prekršek. Maske si kljub opozorilom ni želel nadeti, zato mu je bil izdan plačilni nalog zaradi neuporabe maske na javnem kraju. Policija je zapisala, da ob zaznavi prekrška, ali med samim postopkom moški ni jedel ali pil na javnem kraju.

To je bilo pojasnjeno že prej, Luka Mesec je lagal, na družbenih omrežjih laže še naprej.

Druga laž pa se je nanašala na Jožeta Damijana, ki velja za ekonomista Levice, saj je ta v teh znanjih zelo šibka, po navedbah poznavalcev pa so jim Damijana določili strici iz ozadja oziroma Murgel.

Luka je včeraj tudi zatrjeval, da njihov Damijan nikoli ni rekel, da je “evro mrtev in ga je treba nadzorovano razpustiti” in da so to laži.

Kmalu ga je na laž postavil poslanec Jožef Horvat, ki je objavil izsek intervjuja z Damijanom, ki je bil 2. septembra 2016 objavljen v Mladini, to je tedniku Levice.

Luka se je torej v nekaj minutah dokazano zlagal vsaj dvakrat. In nekatere laži nato zavestno razširjal še na družbenih omrežjih.

Na podlagi tega se lahko opravičeno vprašamo: Če se je to zlagal, kako laže šele tam, kjer stvari niso tako enostavno dokazljive kot v teh dveh primerih? In kaj mu lahko sploh še verjamemo?

Odgovor policije na domnevnega jedca bureka.

M. P.