Nespregledano: Samo še 700 junakov ali 0,033 odstotka vseh državljanov

Sinočnja dogajanja v Ljubljani

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so se protestniki sinoči ob 19. uri začeli zbirati na Prešernovem trgu, nato pa odšli po Slovenski cesti in ostalih okoliških ulicah do Trga republike, kjer se je zbralo okoli 700 oseb.

Ko organizatorji protestov vpijejo, kako so ljudstvo, dodajmo, da je to približno 0,033 odstotka vseh slovenskih državljanov.

Policija je še sporočila, da je okoli 20.30 večina Trg republike zapustila, okoli 150 udeležencev pa se je zbralo v okolici Trdinove ulice. Dogodek se je na Trdinovi ulici zaključil okoli 21. ure.

Pri varovanju shoda so policisti ugotovili kršitev po Zakonu javnih zbiranjih in 61 primerov kršitev Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji, o slednjih pa bo obveščen pristojni inšpektorat.

Nadalje so ugotovili 8 kršitev Zakona o javnem redu in miru, pri tem so zaradi neupoštevanja ukazov v 4 primerih zoper posameznike uporabili prisilna sredstva.

Dve izmed teh oseb sta bili zaradi ugotavljanja identitete privedeni v prostore policije in po končanem postopku izpuščeni. V povezavi s tem so policisti ugotovili identiteto skupno 64 oseb.

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Že včeraj popoldan pa so tudi sporočili, da shod ni bil prijavljen, policija pa bo skupaj z zdravstvenim inšpektoratom nadzirala spoštovanje odloka za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, zaradi preprečitve izjemnega povečevanja števila okuženih in s tem poslabšanja epidemiološkega stanja v državi.

Zapisali so še, da bo območje shoda videonadzorovano, hkrati so vse pozvali, da upoštevajo opozorila in navodila policije.

In dodali: “Ravnajte odgovorno in spoštujte ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, tako zaradi sebe kot tudi zaradi drugih.”

M. P.