Nespregledano: “Tako bo, dokler bo tam Kučanov zet”

Branimir Štrukelj, tajnik šolskega sindikata in kandidat Levice.

V šolskem sindikatu SVIZ, ki ga vodi Kučanov Branimir Štrukelj, so v razsulu. Ko je vlada napovedala obvezno nošenje mask za učence od sedmega razreda naprej tudi med poukom, so bili v sindikatu ogorčeni, zdaj pa so spet ogorčeni, ko je vlada ukinila tak ukrep.

Ko je vlada sredi septembra s ciljem čim bolj omejiti koronavirus med učenci sprejela sklep o obvezni nošnji mask za učence sedmega, osmega in devetega razreda tudi med poukom, so v sindikatu glasno protestirali. Njihov glavni tajnik Branimir Štrukelj, tudi oče Kučanovega (edinega) vnuka, je zahteval takojšen dogovor o tem, kako bodo uredili stvari, saj si želijo, da bi šole funkcionirale pod pogoji, ki bodo človeški. Protestiral je tudi, ker se mu je zdelo nemogoče, da bi učitelji ves čas pouka nosili masko.

Vlada je pozneje ukrep nekoliko omilila na način, da učencem mask ni treba nositi med poukom in v sindikatu so znova ogorčeni. Na predsednika vlade Janeza Janšo in ministrico za izobraževanje Simono Kustec so včeraj besni poslali novo pismo. Zahtevajo razlage za novo odločitev.

Odzivi na Štrukljevo početje na družbenih omrežjih so številni, znani odvetnik Damijan Trpin pa je zapisal:

“Torej SVIZ je proti nošenju mask v šolah, ko to predpišeta NIJZ in Vlada. Ko NIJZ in Vlada ukrep prekličeta, SVIZ zahteva nošenje mask. SVIZ-a torej maske in učenci ne zanimajo, zanima ga le biti proti Vladi in NIKZ, ne glede na ukrepe. In tako bo dokler bo tam šef Kučanov zet.”

Mi pa dodajmo. Takšno ravnanje je v primeru SVIZ-a toliko bolj razumljivo, če vemo, da je njegov glavni tajnik Branimir Štrukelj član Levice, to je stranke, ki ostro nasprotuje vladi. Boj sindikalista je tako postal politični boj za stranko, ki ji pripada.

M. P.