petek, 7 avgusta, 2020
Doma Podravje Neurje: Najhuje je bilo v Slovenski Bistrici

Neurje: Najhuje je bilo v Slovenski Bistrici

Neurje na območju Slovenske Bistrice (vir: PGD Slovenska Bistrica, FB)

Gasilci so na območju Slovenske Bistrice ob včerajšnjem neurju posredovali več kot 120-krat. V enoti PGD Slovenska Bistrica so zapisali, da so bili aktivirani že ob 5.31, ko je na teren odšlo skupaj 32 gasilcev, v pomoč so bila poklicana ostala društva Gasilske zveze Slovenska Bistrica. Skupaj smo posredovali na 51 intervencijah, s 6 vozili v razmaku 14 ur. 

Odprava posledic neurja bo potekala še v naslednjih dneh.

Najhuje je bilo v Slovenski Bistrici. Močan veter je v nedeljo in včeraj delno ali v celoti razkril strehe kar 75 objektov, šlo je večinoma za zasebne stanovanjske hiše, pa je danes za STA povedal bistriški podžupan Stanislav Mlakar. Povedal je, da je pri pomoči v ponedeljek sodelovalo 115 gasilcev iz desetih tamkajšnjih prostovoljnih društev. Ti tudi danes še opravljajo ogled območja z drevesi, ki bi jih zaradi poškodb morda morali podreti, da ne bi ogrožali varnosti ljudi.

Po dosedanji oceni naj bi škoda samo zaradi poškodovanih streh znašala okoli 120.000 evrov, zagotovo pa bo vsaj še toliko denarja potrebnega tudi za odpravljanje posledic v naravi in čiščenja površin. Organiziranega popisa škode na občini sicer ne bodo opravljali, saj škoda ne bo presegla višine, predpisane v primeru naravnih katastrof, ko bi lahko računali na državno pomoč.

Med najbolj prizadetimi občinami so bile poleg Slovenske Bistrice še Slovenske Konjice, Zreče, Ormož, Sveta Trojica, Rače-Fram, Oplotnica, Cerkvenjak, Maribor, Lenart, Sveti Andraž, Sveti Jurij ob Ščavnici, Duplek, Juršinci, Miklavž na Dravskem polju in Ptuj.

PGD Slovenska Bistrica je na svoji Facebook strani objavila nekaj fotografij razdejanja.

M. P.