Neurje z vetrom in točo

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Neurja, ki so sinoči prizadela nekatere dele Slovenije, so povzročila precej škode. Nevihte so prihajale iz Avstrije, prek Slovenije so se premikale proti Hrvaškem.

Iz Avstrije poročajo o toči, ki je pobelila površine kot sneg. Voda je zalila bolnišnico v Slovenj Gradcu, v Savinjski dolini je uničila pridelke hmelja in ostalega.

Neurje s točo se je postopoma okrepilo proti Savinjski dolini in delu Dolenjske, Zasavja in Posavja, najhuje pa je bilo na drugi strani Sotle, na območju Kumrovca, od koder so poročali, da so posamezni nanosi toče debeli kar 70 centimetrov.

Na območju Podravja je bilo stanje naslednje:

Duplek: Zabeležili so 1 prijavo, aktivirali so dve gasilski društvi. Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Maribor: Zabeležili so 1 prijavo, aktivirali so dve gasilski društvi. Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Poljčane: Zabeležili so 1 prijavo, aktivirali so dve gasilski društvi. Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Kako je bilo na Dolenjskem in delu Posavja lahko preberete tukaj 

ARSO opozarja na naraščanje vodotokov, medtem ko Geološki zavod Slovenije opozarja na nevarnost zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije. Verjetnost za plazove se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, prebivalcem pa svetujejo, da bodo pozorni na spremembe v tleh, na objektih in pobočjih, so zapisali na zavodu.

Toča v Avstriji
Toča pri Podčetrtku
Toča Lopata pri Celju
Toča v Kumrovcu, tik ob slovensko-hrvaški meji.

Foto, vir: FB

M. P.