Neverjetno: Kaj se dogaja v Rušah?

Ruše (vir: občina)

Občina Ruše je v sredo na več mestih javnega obveščanja, ki jih uporablja Javni zavod Center za mlade Ruše (CEZAM), ki ga vodi Gorazd Ladinek, zasledila, da CEZAM kot organizator na letošnjem festivalu Letni oder Ruše 2021 ne bo preverjal pogoja PCT  in da naj za svojo varnost poskrbi vsak obiskovalec sam.

Občina Ruše kot ustanoviteljica CEZAM-a in sofinancerka festivala Letni oder Ruše 2021 je zato CEZAM, kot organizatorja prireditve, takoj pozivala k spoštovanju vseh predpisov in ukrepov pristojnih organov pri organizaciji in izvedbi te in vseh ostalih javnih prireditev.

Festival je predviden med 12. in 22. avgustom v Rušah, na njem naj bi nastopil tudi Jan Plestenjak, ki pa je javno že sporočil, da na prireditvah, kjer ne upoštevajo vladnih odlokov in pogoja varnosti PCT, ne bo nastopil. Tako je med drugim prestavljen njegov koncert jutri v Murski Soboti, saj organizator za področje Murske Sobote ni uspel pravočasno urediti brezplačnega testiranja na samem dogodku.

Kako bo v Rušah, kjer so med drugim napovedani še Eelke Kleijn, Tabu, Modrijani in Zmelkoow, bomo spremljali.

Na občini so včeraj posebej poudarili, da je Odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 z dne 23. julija 2021 jasen in določa, da mora organizator javne prireditve ali javnega shoda ob vstopu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani).

Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, organizator ne sme dovoliti udeležbe na prireditvi oziroma shodu.

Odlok tudi določa, da mora organizator na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo na prireditvi oziroma shodu. Če organizator prireditve ali shoda preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT ne zagotavlja sam, mora preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT zagotoviti z varnostnikom v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje.

Občina je v sporočilu za javnost še zapisala, da je bilo direktorju CEZAM-a, kot odgovorni osebi zavoda, odrejeno, da Občini Ruše takoj poroča o izvedenih aktivnostih vzpostavitve ustrezne organizacije javnih prireditev, ki bodo sledile predpisom in ukrepom pristojnih organov.

Sporočilo je občina objavila včeraj, zaenkrat še ni nobenih odzivov na to. 

To pa je Plestenjakov odgovor razočarani oboževalki na odpovedan oz. prestavljen koncert v Murski Soboti:

M. P.