Neverjetno, kakšno sprenevedanje hoškega župana

Hoški župan Marko Soršak, ki je županoval in bil izvoljen z izdatno podporo stranke SMC, je nekaj ur po potrditvi državnih proračunov v državnem zboru na svojem uradnem Facebook profilu začel vpiti, da je to manj denarja za občanke in občane.

Ko je bilo že vsega konec, je z velikimi tiskanimi črkami (kar pomeni vpitje) “podal svoje mnenje v TREH TOČKAH”, in sicer:

  1. “KDO JE TUKAJ NOR – ŠTAJERCI NE ZNAMO RAČUNATI?
  1. DRŽAVNI ZBOR NE UPOŠTEVA ZAKONA, KI GA JE SAM SPREJEL?
  1. KAJ POMENI NESPREJET AMANDMA ZA NAŠO OBČINO?”

No, pri tem je natančno izračunal, da bo občina Hoče – Slivnica izgubila 765.064,89 evra, “kar nam občanom in občankam po zakonu PRIPADA”.

V nadaljevanju je naštel, kaj vse bi s tem denarjem lahko naredili v občini: črpališče Čreta in Lilek Mikuš skupaj; prizidavo in obnovo kuhinje in jedilnice v Hočah, prizidavo in obnovo kuhinje in jedilnice v Slivnici, okoli 7 kilometrov cest na Pohorju, kupili bi 3 gasilska vozila, avtocisterne.

Marko Soršak (vir: FB)

Vse lepo in prav – in točno – ampak Soršak je kot pomemben člen stranke vladne koalicije, ki ima v državnem zboru kar 10 poslancev, vpil na napačen način in predvsem – bistveno prepozno. Vse to bi lahko uredil v t. i. domači politični hiši in takšna proračuna ne bi bila sprejeta niti v sanjah.

Za proračuna, po katerem so občine v letu 2020 v celoti izgubile 145 milijonov evrov, so namreč glasovali poslanci: LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in SNS (z izjemo Roberta Polnarja iz stranke DeSUS).

Proti izgubi denarja za občine (in s tem tudi za Hoče – Slivnico) pa so bili poslanci SDS, NSi in delno Levice (ne vsi, mariborski Franc Trček se je glasovanju izogibal).

No, za Soršaka vemo, da je kandidiral s podporo SMC, ki ga je izdatno podpirala tudi v prejšnjem mandatu. Zato je težko ob enih volitvah vpiti eno, ob drugih (županskih) in nato pri vsakdanjem delu pa drugo.

M. P.