Neverjetno sporočilo: Pridite, kradite, razbijajte, nič se vam ne bo zgodilo!

Migranti so ukradli avto, ga razbili, državno tožilstvo odstopilo od pregona, razlogi so neverjetni.

Sredi oktobra 2019 razbit audi A3, ukradla in razbila sta ga dva Maročana. (vir: FB)

Dva nezakonita migranta sta v noči s 15. na 16. oktober 2019 domačinu na območju Brežic z domačega dvorišča ukradla avtomobil znamke Audi A3, se z njim odpeljala in ga zaradi neprilagojene hitrosti pri Litiji razbila. Avto je totalka, eden od migrantov je pristal v Splošni bolnišnici Trbovlje, policisti so o tem lastnika obvestili zjutraj okoli 5. ure.

Primer so obravnavali policisti Policijske postaje Brežice, ki so kazensko ovadbo zoper migranta z imenoma Imad Ihniki in Simohammed Jabani (oba iz Maroka) podali šele 25. novembra 2019, ko njiju že zdavnaj ni bilo več v Sloveniji.

Okrožna državna tožilka v Krškem Mateja Roguljič pa je mesec pozneje, tik pred božično-novoletnimi prazniki, ovadbo zavrgla.

Kot razlog je navedla, da je »podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon«.

Gre za nezaslišano dejanje, s tem je tožilstvo migrantom sporočilo, da lahko v Sloveniji počnejo točno vse, kar si zaželijo in za to ne bodo kaznovani.

Migranta sta po tem, ko sta mlademu fantu iz Posavja uničila okoli 3000 evrov vreden avtomobil, zaprosila za azil, policisti so jih odpeljali v Azilni dom v Ljubljano. Tam sta se odpočila, nato pa 8. in 9. novembra 2019 pobegnila neznano kam.

Tožilstvo za njiju namreč ni predlagalo pripora.

Še več. Tožilka zdaj nezakonita migranta označuje celo z besedama »ilegalna prebežnika«, govori »o njunih osebnih okoliščinah«, za katere ne vemo, kaj naj bi to bilo, diplomatske poti z Marokom naj bi bile po njenem mnenju »otežene«. To seveda ne drži in je govorjenje (pisanje) na pamet.

Za dejanje, kakršno sta storila migranta, je v kazenskem zakoniku predpisala kazen do treh let zapora. Če bi to storil slovenski državljan, bi moral lastniku poravnati še nastalo škodo. Nezakonita migranta pa sta vsega tega oproščena.

Še sklep o zavrženju ovadbe, ki jo je lastnik razbitega vozila objavil na svojem Facebook profilu:

Razbito vozilo:

M. P.