Nevidni gosti tudi med nami, najpogosteje ponoči

Do konca oktobra so slovenski policisti prijeli okoli 14 tisoč nezakonitih migrantov. Koliko jih je mejo nezakonito prečkalo v resnici, ostaja neznanka. Dejstvo je namreč, da meja ni ustrezno varovana, policisti pa večinoma ujamejo le tiste, za katere prejmejo sporočila domačinov. Ostale izsleditve so redke.

Migranti mejo nezakonito prestopajo povsod. Najboljši pokazatelj tega so smeti in odpadki, ki ostajajo za njimi.

Za naše območje mariborska policijska uprava redko poroča o prijetih migrantih. Da ti mejo vseeno prestopajo tudi v tem delu Slovenije in se nato tudi nenadzorovano gibljejo med nami, pa pričajo odpadki.

V preteklih dneh je tako javnost znova razburila novica, da so se v gozdovih v Občini Središče ob Dravi znova pojavili kupi odvrženih oblačil, torb, odpadkov in drugih predmetov, ki jih za seboj puščajo migranti.

Gozdove so že dvakrat očistili, a na problematiko jih vedno znova opozarjajo odvržena oblačila in smeti.

Onesnaženo območje okolice Središča ob Dravi je medijem razkazal domačin Jožef Šef. Opozoril je, da se potikajo po gozdovih in v okolici, najpogosteje ponoči, saj je takrat slišan glasni pasji lajež. Domačin poroča podobno, kot to poročajo iz krajev pod Gorjanci na Dolenjskem ali iz Bele krajine ali Ilirske Bistrice. Šef, tako kot drugje, še navaja, da si zaradi ilegalnih migrantov ženske ne upajo v večernih urah hoditi na sprehode.

To so odvečna garderoba, torbe, obuvala, folije, odpadki in druga oprema, ki jim je v napoto. Kupov odvrženih različnih predmetov ne opažam samo v neposredni bližini mojega doma, ampak v širšem območju teh obširnih gozdov. Tu je ta migratska transverzala, ki se je poslužujejo vodniki,” je še povedal Šef.

Ob tem ne čudi, da je Avstrija nadzor na svoji meji pred dnevi, 13. novembra 2019, ponovno podaljšala.

M. P.