Nezaslišano: Vlada odganja še Impol

Vlada je pripravila predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti, v njem pa kljub sklenjenemu sporazumu ni zagotovila denarja za izgradnjo zahodne obvoznice v Slovenski Bistrici.

V poslanski skupini SDS zdaj zahtevajo spoštovanje zavez in zagotovitev denarja za izgradnjo.

V SDS opozarjajo, da vlada podpira nekatere gospodarske projekte, kot na primer Magna Steyr, kjer učinki vzpostavitve in delovanja podjetja niso takšni, kot so to napovedovali. Na drugi strani pa imamo podjetja, ki delajo dobro in za svoje poslovanje potrebujejo tudi ustrezne infrastrukturne pogoje. Tem vlada ne prisluhne.

Izpostavljajo primer družbe Impol iz Slovenske Bistrice.

Po večletnih prizadevanjih Impola in občine Slovenska Bistrica za izgradnjo zahodne obvoznice in novega kablovoda, ki naj bi potekal pod novo zgrajeno obvoznico in omogočil nadaljnji razvoj 5. največjega slovenskega izvoznika, to je Impola, je bil v aprilu 2018 podpisan sporazum o izgradnji kablovoda in izgradnji 2. etape zahodne obvoznice med ministrstvom za infrastrukturo, Impolom in občino.

Na podlagi sporazuma bi moralo ministrstvo, ki ga vodi Alenka Bratušek, že februarja letos začeti z izgradnjo zahodne obvoznice.

Vendar se ni zgodilo nič, denarja za to v Šarčevi vladi ne zagotavljajo niti v prihodnjih dveh letih.

Ob tem spomnimo. Izgradnja prve etape obvoznice je Impolu omogočila širitev industrijske cone za dodatnih 15.000 kvadratnih metrov zemljišča. Na njem so v pičlih treh mesecih zgradili prvo od načrtovanih štirih industrijskih hal. Načrtujejo še mnoge druge naložbe.
Seznam Impolovih naložb do leta 2025 je dolg, izgradnja obvoznice in kablovoda pa nujno potrebna.

Dodajmo še, da bi Impol sam plačal novi kablovod za elektriko, ki naj bi potekal pod zahodno obvoznico. Vendar pa se tudi tu že leta in leta nerazumno zapleta.

Izgradnja zahodne obvoznice bi s sprostitvijo prometa skozi mestno jedro Bistričanom močno olajšala življenje in predvsem omogočila nadaljnjo uspešno poslovanje Impola, ki navsezadnje že leta in leta z milijoni polni državni proračun.

Vendar za to pri Šarčevih nimajo posluha. Ne čudi, njihov fokus sta Ljubljana in lastno preživetje.

M. P.