No, tako je z maturo in nacionalnim preverjanjem znanja v osnovnih šolah

Matura bo, nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade. Možno pa je, da bo matura letos drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali.

Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju.

Odločitev, da letos NPZ odpade, je bila po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec sprejeta na podlagi enotne ocene stroke, od zavoda za šolstvo, pa do pristojnih za NPZ in predstavnikov ravnateljev.

Ministrstvo je včeraj srednjim šolam poslalo tudi nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur.

Koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija, in ne 5. maja.

Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija.

M. P.